Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Lahana ve brokoli kanserden koruyor

Lahana ve brokoli kanserden koruyor
İngiltere'deki Francis Crick Enstitüsü'nün yaptığı çalışmada lahana, brokoli ve kıvırcık lahana gibi sebzelerin vücut tarafından sindirilirken ortaya çıkardığı indol-3-karbinol (I3C) maddesinin sağlık açısından yararlarını araştıran uzmanlar, fareler üzerinde bir çalışma yaptı.

Bu maddenin varlığının, bağırsak astarını korumada etkili olan aril hidrokarbon reseptörü (AhR) adı verilen bir proteini aktive ederek bağırsak iltihabını ve kolon kanserini önleyebildiği görüldü. Uzmanlar, bu sebzelerde bulunan kimyasalların bağırsak emilimini arttırdığı ve zarar görmüş hücreleri onardığını gözlemledi. Immunity dergisinde de yayımlanan araştırmada, Brassica bikti türü olan brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, lahana gibi sebzelerdeki kimyasalların bağırsak üzerinde yararlı etkiler sağladığı kaydedildi. Bu tür sebze yemeklerinin beslenme programına eklenmesinin ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek kolon kanseri gelişmesini engellemeye yardımcı olabileceği ifade edildi. Araştırma yazarlarından Doktor Gitta Stockinger yaptığı açıklamada "Bu bulgular iyimser sonuçlar veriyor. Kanser riskimizi artıran genetik faktörleri değiştiremesek de, bu sebzeleri bol miktarda tüketerek bu riskleri azaltabiliriz" dedi.

SEBZE TÜKETİMİ ŞART

Kolon kanserine çoğunlukla bitkisel yağ bakımından fakir beslenme programının neden olduğunu kaydeden Stockinger, hastalıklardan korunmak için sebze tüketimine vurgu yaptı.

KAYNAK: SABAH