Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“Bu ödülleri Bolu vermeli”

“Bu ödülleri Bolu vermeli”


Bolu Belediyesi tarafından Hayır Çarşısında, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yaşayan Şehirler Platformu tarafından verilen ‘Yılın Gastronomi Şehri Ödülü’ ile ilgili bir basın toplantısı düzenlendi.

Alınan ödülle ilgili açıklamalarda bulunan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu’nun aşçılık tarihinin 1400’lü yıllara dayandığını ve gelecekte bu tür ödüllerin Bolu tarafından verilmesi gerektiğini söyledi.

Hayır Çarşısında düzenlenen toplantıya, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi ve davetliler katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Fatih Sultan Mehmet zamanından bu yana Bolu’nun aşçılığın merkezi olduğunu söyledi. Başkan Yılmaz, “Yaşayan şehirler diye 9 Eylül Üniversitesinin yaptığı çalışma var, Türkiye’de önemsenen bir yarışma. Bu yarışmada Bolu’yu bu sene gastronomi şehri ilan ettiler. Aslında bu bir noktada övünülecek bir durum. Ancak bunu bizim sıradan bir iş gibi algılamamız gerekiyor. Çünkü, Fatih Sultan Mehmet’ten bu yana biz saray mutfağına hakim olmuşuz ve şu an dünyada alaylı mutfakçılık anlamında herhalde, Bolu kadar bir başka yer dünyada yoktur. Şu an mekteplilerimiz yetişiyor, onlar da çok başarılı. Ama biz şehrimizi bir dünya kenti olarak geleceğe taşırken, dışarıdan Bolu deyince mutfak ve aşçı akla geldiğini bilirsek, ki biliyoruz ama biz Bolu’muzu mutfakla bütünleştiremedik. Bazen de kısır çekişmelere giriştik. Yeniçağa’da aşçılık okulu açılınca Mengenliler dedi ki, Yeniçağa’nın ilgisi yok. Bolu’da yaptık olur mu? Dediler. Aslında, kendi içimizde yok olmayı başarı olarak algılamışız. Aslında birlikte Türkiye’nin ve dünyanın gündemine girebilecek bir güce sahipken. Bu sahipliği biz sağlamamışız, 1400’lü yıllardan bu yana alaylı mutfak olarak biz nam salmışız. Mengen çekirdeğimiz ama Bolu’da, Yeniçağa’da aşçı yetişmemiş mi? Allah’a binlerce şükür ki Yeniçağa Aşçılar Derneğinin organizasyonu ile mutfak günleri başlattık, şu an uluslar arası hale dönüştürdük.” şeklinde konuştu.

“Gastronomi denince Bolu’nun akla gelmesi lazım”

Gastronomi denince Bolu’nun akla gelmesi ve bu tür ödüllerin Bolu tarafından verilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Yılmaz, “Biz aman Mengen üzülmesin, aman Yeniçağa olmasın diye usturuplu hareket ediyoruz. Bolu bunların hepsinin merkezi değil mi? Oralarda basit muhakemeler yürüyor. Oranın belediye başkanı bir partininse, o partinin şovuna dönüşüyor. Gastronomi derken akla Bolu’nun gelmesi lazımken, biz bunu siyasi şov malzemesi yapıyoruz. bunların tamamına sahip çıkıp, bunları Bolu’nun markalaşmasında kullanmak hepimizin görevidir. 9 Eylül Üniversitesi bu payeyi verdiği için seviniyoruz ama bu payeyi verecek Türkiye’de tek bir il var, o da Bolu’dur. Bunu verecek tek bir üniversite var o da Bolu’daki üniversite. Bu konuda kendimizi iyi tanımamız ve geleceğe umutla bakmamız lazım. Ben Bolu’nun geldiği konumu görmekten ve birlikte hareket etmekten son derece mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Bolu artık eski Bolu değil, üniversitesi, vilayeti, belediyeleriyle ve siyasi olarak vekillerimizle birlikte hareket edebileceğimiz bir dönemdeyiz artık.” diye konuştu.

“İnşallah bu ödülleri vermek bize nasip olur”

Başkan Yılmaz’ın ardından AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın konuşmasını yaptı. Aydın, “Bu ödül verilecekse, Bolu tarafından verilmeli. Çünkü bizim memleketimizin diğer adı aşçılar diyarı. Bunun da bir gelişme olduğunu düşünelim. İnşallah ilerleyen zamanlarda bu bize nasip olur. Bu aşamada da tarihe, kültüre sahip çıkmanın, yemeğin de bir kültür olduğu bilinci ile bu kültüre sahip çıkarak, geleceğe doğru adımlarla ilerlemenin mümkün olduğunun da, örf adet gelenek, bunların ne kadar önemli olduğunun da bir kez daha bu şekilde gözler önüne serilmesinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Kadın belediye başkan yardımcılarımızın bu noktada çok emek sarf ettiklerini biliyorum. Onlar bir kadın mahareti ile hamaratlığı ile bu konunun da üstüne giderek elinden tuttular ve sağ olsunlar belediyemizi bu ödüle layık hale getirdiler. Bütün çalışmalarda da vekil olarak yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Yılın Gastronomi Şehri Ödülü ile birlikte toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi. 

Etiketler: