Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

UZMANINDAN TERCİH UYARILARI

UZMANINDAN TERCİH UYARILARI

Bolu Final Temel Lisesi Rehberlik Öğretmeni Şerife Yıldırım, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih döneminde yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi. Yıldırım; “2018 tercihleri öğrenciler için zorlu bir süreç olup bu zorlu süreçte mutlaka bir uzmandan destek almaları gerekiyor. Önemli olan tercih aralığını geniş tutmaktır” dedi.

Haber: Aslı Akış

Milyonlarca öğrencinin ve ailenin geleceğini ilgilendiren YKS tercihleri başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri 14 Ağustos'ta sona erecek.

Temel Final Lisesi Rehberlik Öğretmeni Şerife Yıldırım, 7 Ağustos’ta başlayan Yükseköğretim Kurumları Sınavı tercihlerinde yapılması gerekenler ile ilgili öğrencilere ve ailelerine önemli açıklamalarda bulundu.

“BİR TAKIM ZORLUKLAR OLACAKTIR”

Şerife Yıldırım, bu yıl tercih yapılırken bir takım zorluklar yaşanacağına dikkat çekerek; “YKS’ye girmiş olan tüm öğrencelerimize geçmiş olsun diyorum. Tercih dönemi başlamış olup 14 Ağustos’a kadar devam edecek. Bu sene tercihleri yaparken bir takım zorluklar olacaktır. Sınav sistemi değiştiği için onların başında da sırlamalar geliyor. Evet, öğrenci kendi sırlamasını biliyordur; fakat kendi sırlamasını kıyaslayabileceği ve karşılaştırabileceği herhangi bir sırlama olmayacaktır. Bu yüzden 2018 tercihleri bir takım belirsizlikleri de beraberinde getirecektir.

ÖSYM’nin kılavuzuna baktığımızda üniversite bölümleri var fakat sırlamaları göremiyoruz. Tercihleri öğrenciler Önlisans Bölümleri için Tablo 3, Lisans Bölümleri için Tablo 4’e bakmaları gerekiyor. Bunun dışında öğrenciler 2018 YKS’de bulunduğu sıralamayı 2017’ye göre değerlendirip tercihlerini ona göre yapmaları gerekiyor” diye konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN TERCİH ARALIĞINI GENİŞ TUTMAKTIR”

Tercihleri yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yıldırım; “2018 ‘de SAY sıralaması 20 bin olan bir öğrenci 2017’ye göre sıralaması 12 bin’e tekabül ediyor. Burada ise sıralamalarda kayma olabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Tercihlerimizi 12 bin’e göre mi yoksa 20 bin’ e göre mi yapmamız gerekiyor diyen öğrencilerimiz olacaktır. Bu durumda ise öğrenci tercih aralığını yani alt ve üst limit aralığını geniş tutmalıdır. Öğrenci tercihine 12 bin ile başlayıp 20 bin ile devam edip garanti tercih diye adlandırdığımız öğrencinin isteği doğrultusunda 30 bini de yazabilir. Önemli olan tercih aralığını geniş tutmaktır. Sırlamalarda kayma olacağı için ÖSYM tarafından bölüm programlarının baraj sırlaması genişletilmiş. Hukuk programı 190 bin, Mühendislik 300 bin, Mimarlık 250 bin, Tıp 50 bin, Öğretmenlik 300 bin’e kadar genişletilmiştir” şeklinde konuştu. 

“AİLELER DESTEK OLSUN”

Şerife Yıldırım, ailelerin tercih dönemi süreci ve sonrasında çocuklarına destek olmalarını tavsiye ederek“2018 tercihleri öğrenciler için zorlu bir süreç olup bu zorlu süreçte mutlaka bir uzmandan destek almaları gerekiyor. Şimdiden tüm öğrencilerin hedeflerinin gerçekleştirebilecekleri bir tercih dönemi olmasını temenni ediyorum. Son olarak yerleşememe durumunda ise öğrenciler umutlarını kaybetmemeli önümüzdeki yıl için daha profesyonel bir şekilde ders çalışıp istedikleri ve hedefledikleri alana yönelmelidir. Bu yüzden de ailelerin çocuklarının yanında olup onlara destek olmalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Etiketler: