Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Patates üreticilerine ilaç ve tuzak dağıtıldı

Patates üreticilerine ilaç ve tuzak dağıtıldı


Bolu Tarım İl Müdürlüğünde “Patateste Entegre Mücadele Projesi” kapsamında, bitki pasaportuna sahip olan patates üreticilerine 25 adet kimyasal ilaç ve elektrikli tuzak dağıtıldı.

Patateste Entegre Mücadele Projesi kapsamında, patates güvesine karşı mücadelede kullanılacak 25 adet insektisit (kimyasal ilaç) ve depolarda kullanılmak üzere elektrikli tuzak sistemi, Bolu Tarım İl Müdürlüğü tarafından bitki pasaportuna sahip olan ve üretici kayıt defteri tutan patates üreticilerine dağıtıldı.

Dağıtılan kimyasal ilaç, hasat öncesinde, patatesin yeşil aksam ilaçlamasında kullanılarak, patates güvesinin depoya taşınmasını engelleyecek. Bütün bitkiyi ıslatacak şekilde kullanılan kimyasal ilacın bir kutusu 5 dönüm araziye yetiyor.

Elektrikli tuzak sisteminin amacı ise; patates güvesini kendine çekerek yüksek voltajda öldürüp, depolarda üremesini engellemektir.

Proje kapsamında geçen yıl da dağıtımı yapılan ilaçlardan üreticinin memnun olduğunu belirten Bolu Tarım İl Müdürü İzzet Murat, elektrikli tuzak sisteminin bir an önce depolarda kullanılması gerektiğini vurguladı. Murat, “Bir anlamda bitki koruma ürün ve aletleri diyebiliriz. Geçen yıl Özel İdarenin katkısıyla alınmıştır. Bedelsiz olarak çiftçilerimiz dağıtmıştık, bugün de elimizde kalanları dağıtalım dedik. Bunu verdiğimiz çiftçiler, bitki pasaportuna sahip olan çiftçiler. Bu pasaport, hem satış yapabilmeleri için, hem de yol güzergâhlarında satış yapabilmeleri için veriliyor. Üreticimize bu ürünleri verelim ki deposunda güveye karşı kullansın, ilacı da hasat öncesi ve yeşil aksam da kullansın dedik. Sizlerden ricamız biran evvel bu ürünleri kullanmanızdır” şeklinde konuştu.

“BOLU GENELİNDE VERİM FENA DEĞİL”

İlk hasadın yapıldığını söyleyen Bolu Tarım İl Müdürü İzzet Murat, üreticinin verimden memnun olduğunu belirtti. Murat, “Hasat artık yavaş yavaş başladı, geçen gün bir köyümüze uğradık. Belki erkenci sertifikalı bir tohum kullanmış olabilir, hasadına başlamıştı. Diğer üreticilerde artık bu süre içerisinde başlayacak. İnşallah sizler için verimli, kazançlı bir yıl olur. O tarla da gördüğümüz değerlere bakarak eğer Bolu genelinde de bu şekilde olursa verim fena değil, üretici memnundu, fiyattan da memnun. İnşallah sizler de memnun olursunuz. Bol kazançlar diliyorum” dedi. 

Etiketler: