Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Çiftçiye yeni gelir kapısı geliyor

Çiftçiye yeni gelir kapısı geliyor

Bolu Ziraat Odası Başkanlığının hazırlamış olduğu ve ''Üretim Alt Yapılarının Geliştirilmesi Mali Destek Programı" çerçevesinde Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'na sunduğu " Dane Mısır Kurutma Tesisi" projesi onaylandı.

Konu ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyip müjdeyi Bolulu çiftçilere veren Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan’ın açıklamaları şu şekilde: “Yöremizde uzun yıllar geçim kaynağı olan patates artık ülkemizin her yerinde yetiştirildiğinden dolayı çiftçimiz için istikrarlı bir kazanç olmaktan çıkmıştır. Bu sebeple alternatif ürünlerin yetiştirilip, kazanç sağlanması mecburiyeti doğmuştur. Bölgemiz yılda 550 mm yağış olan bölge olması nedeniyle mısır ve hububat ürünleri çoğu yıllar nem oranı yüksek olmaktadır. İlimizde kurutma tesisi bulunmamaktadır. İlimizdeki yem fabrikalarına gelen yem hammaddelerinin kurutma işlemleri Adapazarı ve Düzce gibi illerimizdeki tesislere yönlendirilmektedir. Tesisimiz bu ürünlerinde ilimizde kurutulmasını sağlayacaktır.

Türkiye'nin kanatlı sektörünün % 35'i Bolu'da olup, bu sektörde kullanılan yem hammaddesinin çoğunluğu da dane mısırdır. Ancak nem oranının yüksekliğinden dolayı yörenin mısırı bu sektörde kullanılamamaktadır. Bu tesis sayesinde hem mısır ekiliş alanlarını artırarak çiftçimize bir gelir kapısı açmayı, hem de bölgemizdeki kanatlı sektörünün yem hammaddesini karşılamayı hedeflemekteyiz.

“Yeni kurulacak tesis 10 ton kapasiteli olacak”

Patates pazarına kurulacak tesis saatte yaklaşık 10 Ton kapasiteli olup, ekiliş alanlarının artmasıyla bu kapasite saatte 20 Tona çıkarılabilecektir. Patates pazarının olduğu alan odamız tarafından 10 yıllığına Bolu Belediyesinden kiralanmış olup, tesis içinde odamızın Buğday eleme makineleri ve düşünülen diğer yatırımlar da bu alanda yapılması planlanmaktadır.

Odamız tarafından yeni alman satış mağazası ve deposu hazır hale getirilmiştir ve yakın bir zamanda çiftçimizin hizmetine sunulacaktır. Bu sayede geniş alanda hizmet vermeye devam edeceğiz.

“Çiftçilerimizin yanındayız”

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ve Bolu Ziraat Odasının yaptığı çalışma ile imar barışı sürecinde kümesler ve tarımsal amaçlı çiftliklerde bina yapım maliyetinde sorun olan kısımlar müracatımızla Çevre ve Şehircilik makamına sunularak değişiklik yapılması hususu dile getirilmiştir. Önümüzdeki süreçte kararnamede değişiklik yapılması beklenmektedir.

Başkanlığımız olarak çiftçilerimiz için gerekli olan tüm hizmetleri ve desteği vermeye devam edeceğiz.

Projenin hazırlanmasında ve onay sürecinde bizden desteklerini esirgemeyen başta; Sayın Valimiz; Aydın Baruş'a, Sayın Belediye Başkanımız; Alaattin Yılmaz'a, Sayın İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer'e, Sayın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş'e teşekkürlerimizi sunarız.” 

Etiketler: