Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

YAMANER’İN GÖZÜNDEN KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI

YAMANER’İN GÖZÜNDEN KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI


Kıbrıs Gazisi Emekli Piyade Komando Binbaşı ve TESUD Bolu Şube Başkanı Ahmet Şerafettin Yamaner, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 44'üncü yıldönümünde yazılı bir basın açıklaması yaparak, çıkarma esnasında yaşananları aktardı.

Kıbrıs Barış Harekatında önemli görevlerde bulunan, Yamaner açıklamasında hatırlarına da yer verdi. Yamaner’in açıklaması şöyle;

1974 Barış Harekâtı; Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'a Piladini (Yavuz Çıkarma Bölgesi veya Plajı) bölgesinden çıkması ile başladı. Piladini; Girne'nin 4-5 mil. batısında 700 metrelik dar bir plajı olan bölgedir Etrafındaki kıyılar dik ve derin sularla çevrilidir. Buradan ilk çıkacak olan Birlik Deniz Piyade Alayı, 50 inci Piyade Alayı olacaktı. İşleri çok zordu.

Deniz Piyade Alay Komutanı Deniz Yarbay Neşet Ekiz olayı şöyle anlatıyor:

"Girne yolundan - Lapta -Karava bölgesinden Dört Tank geldiğini gördük. Tanklara attığımız Kobralar Telli güdümlü olduğundan ve bölgenin ağaçlıklı olmasından dolayı pek etkili olamıyordu. Çakmak Özel Görev Komutanı Tuğgeneral Süleyman Tuncer sabırsızlıkla ilerlememizi bekliyordu.

Yan tarafımızda bulunan 106 mm lik Geri Tepmesiz topumuz düşman mermisiyle havaya uçtu. Top mürettebatı şehit oldu. Gelen Tankların ateşine mani olmak gerekiyordu. Tuğgeneral Süleyman Tuncer "Öleceğiz ama burayı terk etmeyeceğiz" diye bağırıyordu.

Yandaki Taburumuzun 57 mm. lik Topu Gelen Tanklardan birine tam isabet ettirdi. Tankın Paletleri kopmuş ve dağılmıştı. Bu halde iken Namlusunu çevirerek 57 mm. lik Geri Tepmesiz topumuza ateş açtı. Top Mürettebatı ve Topumuz isabet almış ve askerlerimiz şehit olmuşlardı. Deniz Piyade Alayının Kahraman İlk Şehitleri Onb. Hüseyin Ersoy, Er Hasan Dutlu, er Recep Aldıkaçtı olmuştu.

Bu Şehitleri görmemiz, bizi bir kat daha düşman üzerine saldırmamıza yetti. Nitekim o gelen tüm tanklarını vurduk. 50 nci Piyade Alay Komutanı Piyade Kıdemli Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Sancaktan ve Jeep'i ile karaya çıkmıştı. Kendisine Plaj sahilinde bir rapor verdim. "Albayım düşman her an karşı saldırıya geçebilir. En kısa zamanda hazırlanıp toparlanalım" dedim.

O da bana "Merak etme kardeşim şimdi her şey istediğimiz gibi olur. Türk Askerine güveniyorum. Bu Asker yenilmez. Başaracaktır."

Piladini Plajına çıkan 50 inci Piyade Alay Komutanı Piyade Kıdemli Albay İbrahim Karaoğlanoğlu ve yanındaki Hava İrtibat Subayı Pilot Binbaşı Fehmi Ercan (Ercan Havaalanının ismi buradan gelmektedir.) çıkarma bölgesinde bulunan iki katlı binayı karargâh olarak seçmişlerdi. Saat Gece 24.00'ü geçmişti. Binanın önünde durum muhakemesi yaparken nereden geldiği belli olamayan bir roket atar mermisi bu iki Komutanımızı Şehit edecekti. Bu bina şimdi müze olarak kullanılmaktadır. Gelen merminin binada açtığı delik aynen durmaktadır.

Binanın içinde bu bölgede cereyan eden olaylar düşmandan ele geçirilen silahlar, Burada Şehit olan Subay, Asb. ve Askerlerin malzeme ve üniformaları, binanın girişindeki Resimler ve Yazılar görülmektedir.

50 nci Piyade Alay Komutanı Yardımcısı Piyade Yarbay Cevdet Ayken' de bu bölgede yaralanmıştır.

Bu bölgeye sonradan Yavuz Çıkarma Plajı adı verilmiştir. Yavuz ismi de; bu bölgede düşmanla Kahramanca çarpışırken Şehit olan Tnk. Ütgm. Yavuz Sokullu' nun isminden dolayı verilmiştir.

Yavuz Çıkarma Plajında 19' u 20 Temmuz'a bağlayan gece "Şafak Nöbeti" adı altında bir Organizasyon gerçekleştirilmektedir.

Karanlıkta başlayıp Aydınlığa açılan Umut Penceresinden özgürlük ve barışa giden Kıbrıs Türklerimizin zor günleri anlatma ve yaşatma günüdür.

"Kıbrıs Türk Halkı'nın mücadele ve dayanışma ruhu yok oldu, Kıbrıs Türkleri Anavatan Türklerini sevmiyor" diye Kıbrıslı soydaşlarımıza laf söyleyenlere Şafak Nöbeti' ne lütfen katılın demem gerekiyor.

Kıbrıs Türkünün kimliğini yok sayanlara ve yozlaştırmaya, Türkiye ile olan sağlam bağlarımızı kopartmak isteyenlere karşı 20 Temmuz Şafak Vaktine kadar bekleyen, Atalarına karşı vefa borcunu ödemeye Anavatandan giden şehit aileleri ve duyarlı vatandaşlarımızın yanında olmanızı diliyorum.

Mücahit lider rahmetli Rauf Denktaş şöyle demişti “Türkiye olmadan cennete bile gitmem.”

İşte yavru vatan budur. 1571'de Lala Mustafa Paşa komutasındaki ordu ve Piyale Paşa komutasındaki donanma ile fethedilen Kıbrıs'da sefere katılan elli bin askerimiz burada bırakılmıştır. Yetmiş bin askerimiz şehit olmuştur. Kıbrıs hiçbir zaman Rum ve Yunan hâkimiyetine geçmemiştir. Orada yaşayan Türkler işte bunlardır. Bıraktığımız askerlerimizin çocuklarıdır. Lütfen yanlış bilgilerle konuşmayalım. Allah korusun Kıbns'ı düşmana kaptırırsak Kıbns'ın stratejik değeri o zaman anlaşılmasın.

Kıbrıslı soydaşımız BAF' lı Veli Adnan Şafak Nöbetini şöyle anlatmaktadır:

Şafak Nöbeti; Halkın özgürlük sembolüdür. Her yıl 19' u 20 Temmuz'a bağlayan tarihte İstiklal Marşı ile başlayan Şafak Vaktine kadar devam eden Vefa örneği Organizasyon devam etmektedir. Meşalelerle Plaja doğru topluca yürünür. Denize şehitler anısına çiçekler atılır.

Şehit ve Gazilere sevgi, saygı, minnet ve şükran ifadeleri dile getirilir. Dualar okunur.

Mehteran gösterisi yapılır. Duygu zenginliği ile anma törenleri yapılır. Çekilen acılan, sıkıntıları hiç yaşamamış olanlara anlatma günüdür.

44 yıl önce Dedelerinin, Babalarının, Analarının, Kardeşlerinin, Çocuklarının çektikleri acıları anlatarak Gençlerin bu ruhla yaşamaları gerektiğini gençlere anlatma günüdür. Ellerinde Bayraklarıyla gelen gençlerin buluşma yeridir.

Özgürlük savaşında Şehit olan Kocasının, Babasının, Dedesinin, Annesinin, Kardeşinin, Çocuğunun, kaybolan büyüklerinin hatıralarının canlandığı gündür bugün.

Kıbrıs Türk'ünün dayanışması ve mücadele ruhunun yenilendiği gündür bugün. Türkiye ile olan sağlam bağların pekiştirildiği gündür bugün Atalarına borcunu ödeme günüdür bugün.

Kıbrıs'ın yerini bile bilmeden Yavru Vatan için. Yavru Vatanda yaşayan Soydaşlarımız için canını, kanını veren Ana Vatandan gelen Mehmetçiğimizin hatırlanma günüdür. ŞAFAK NÖBETİ tutmak Onurlu ve Kutsal bir görevdir.

Tüm Dünya' ya Kıbrıs Türkü' nün, Türk Halkının duruşunu gösterme günüdür. Bugün. Özgürlük Savaşında halkını yalnız bırakmayan sağcısı, solcusu, yazarı, yazmayanı bir bütün olarak aynı duyguyu yaşayanların günüdür Bugün.

“Bir Yiğitlik Destanı yazanların günüdür bugün”

Ulusal Mücadelemizin geleceğe hazır olmamız için beraber olduğumuzu gösteren gündür. Bugün. Tüm renklerimizle, kocaman yüreğimizle tutuğumuz nöbettir. Şafak Nöbeti. Yaşasın Kıbrıs Türk Halkı'nın Türkiye ile kopmayacak dayanışması.

Kıbrıs Türkü bizi sevmiyor diyen karanlık düşüncelere sahip olanlar cevap olarak andığımız, tuttuğumuz nöbettir Şafak Nöbeti. Makarios'un; "Beşparmak Dağlarından değil Türkler kuşlar bile geçemez." Dediğinin yanlışlarını ve Türkün gücünü gösteren gündür bugün.

Etiketler: