Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“BOLU’DA Kİ SALEPTEN DAHA ÇOK ÜMİTLİYİM”

“BOLU’DA Kİ SALEPTEN DAHA ÇOK ÜMİTLİYİM”


Ziraat Yüksek Mühendisi Cemalettin Kain, Bolu ziraatına alternatif olarak geçen sene ekimini yaptığı salep bitkisi çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kain; “Saksıda yaptığım çalışmalardan mahsulü aldım. Allaha şükürler olsun yumruyu alabildiğime göre bunu bu sene ektiğimde tahmin ediyorum adaptasyonda bir merhale daha ileri gitmiş olacağız” dedi.

2014 yılında Salep bitkisi çalışmalarına başlayan, 2015 yılında ışık görüp, 2017 yılında 150 yumru ile toprağa ekim yapan Cemalettin Kain, 2018 Kasım ayında yeni ektiği yumruların hasadını göreceğini belirtti.

Ziraat Yüksek Mühendisi Cemalettin Kain Bolu Belediyesi ve Tarım İl Müdürlüğüne de çağrıda bulunarak; “Benden sonra da birisi bu bayrağı alsın taşısın ayrıca Safran çalışmasına geçsinler” dedi.

Cemalettin Kain, salep bitkisi çalışmalarının hasadı için yeşil ışık olduğuna dikkat çekerek; “Geçen seneki çalışmamın neticesinde karşıma bazı badireler çıktı. Herhalde bu bana Allah’ın bir lütfu mu yoksa yeni bir bakış açısı mı getirecek onu önümüzdeki yıl daha iyi göreceğiz. Arazideki ektiğim saleplerimi köpekler duman etmişler, tepesinde gezinmişler. Ama yılmadım. Saksıda yaptığım çalışmalardan mahsulü aldım. Birer adet yumruları kaldırdım ama karşıma hastalıkları çıktı. Şu anda hastalıkları üzerinde çalışan elemanlarımız yok. Dolayısıyla iş başa düşüyor. İki tatbikat yaptım. O hastalıkta başarıya ulaşamadım. Fakat mutlaka ulaşmamız gerekiyor. Arazideki duruma gelince; benim bitkim 3-4 yaprak olduğu devrede hatta çiçeğini vermeden önce bu hastalığa geldi bitki öldü. Ama hasadın altına baktığımda altta yumruyu bana vermişti. Bu benim için bir yeşil ışık. Daha ileride ne olur onu kestiremiyorum” diye konuştu.

“2018’İN KASIM AYINDA GÖRECEĞİZ”

Salep bitkisinin kültürel çalışmada fazla masraflı olmadığını ifade ederek; “Bitkilerde bir kaide ‘adaptasyon çalışması’ var. Benim elime geçen sıfır rakımdan gelen bir materyaldi. Ben bu materyali 725 rakımda ekiyorum. Dolayısıyla bitki de bir bocalama olmuş olabilir. Allaha şükürler olsun yumruyu alabildiğime göre bunu bu sene ektiğimde tahmin ediyorum adaptasyonda bir merhale daha ileri gitmiş olacağız. Köpekler benim saleplerin biraz defterini dürdü ama karşıma da şu imkânı çıkarttı. Hasadını yapamadığım köpeklerim zayiat verdiği bitkilerin altında yine yumrular vardır. O yumrular tabi halde arazimde ne yapacak 2018’in Kasım ayında göreceğiz. Görebildiğim kadarıyla bitkilerde kültürel olarak çalışıp da bizi fazla masrafa sokacak bir bitkiye benzemiyor. Pek müşkülpesent değil gibi geliyor” şeklinde konuştu.

“ARGE ÇALIŞMASINDA YILMAK YOK”

Kain, ARGE çalışmalarını önemli olduğunu vurgulayarak “yılmak yok” dedi ve şunları kaydetti: “Bolu bölgesinden ben bu sene salebi buldum ve aldım. Salepler şu anda elimde dikeceğim inşallah. Burdur bölgesinden ‘kedi tırnağı’ olarak tabir ettikleri salep geldi. Onu da bu sene dikeceğim. Ama Bolu’da ki salepten daha çok ümitliyim. Mor renkli çiçek salepleri bunlar. Bir bulduğum kısımda da üzerinde iki tane yumru var. Bu da bana ümit veriyor. Bizim meslekte bilhassa ARGE çalışmasında yılmak yok. Çalışmalara devam edeceğiz. İnşallah benden sonra birisi de merak salar.

“SAFRAN ÜZERİNDE DE ÇALIŞMA LAZIM”

“Bartın bölgesinden bir zat bu işe merak salmış beni buldu. Beraber fikir teatisinde bulunduk. Hatta görüşmede de bulunacağız. Onun salepleri yanmış. Aynı şey benim de başıma geldi. Bunun herhâlde bir çaresini buluruz. Benden sonra da birisi bu bayrağı alsın taşısın. Tarım il Müdürlüğünden, Bolu Belediyesinden ilgilenen arkadaşlar var ise Park bahçelerde onlar bu işe devam etsin. Safran üzerinde de çalışma lazım. Safran çalışması için de Bolu Belediyesine bir çağrıda bulunalım. Bu sene çalışmaya geçsinler.”

Etiketler: