Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU BELEDİYESİ, ‘GASTRONOMİ ŞEHRİ’ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

BOLU BELEDİYESİ, ‘GASTRONOMİ ŞEHRİ’ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Bolu Belediyesi, 2018 yılı Şehir Ödülleri (City Awards) kapsamında Türkiye'de ‘Gastronomi Şehri’ ödülünün sahibi oldu.

Yaşayan Şehirler Platformu tarafından her sene 20 ana kategoride verilen 300 proje başvurusu arasından Şehir Ödülleri'nde bu sene Gastronomi Şehri’ ödülüne Bolu Belediyesi layık görüldü.

Yaşayan Şehirler Platformu ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği “Şehir Ödülleri Türkiye” yarışması İzmir DEU Sabancı Kültür Sarayı'nda gerçekleşti. Ödül töreninde konuşan Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Bolu mutfağını, aşçılarını dünyaya tanıtmaya başlıyoruz” dedi.

Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, dünyanın neresine gidilerse gidilsin Bolulu aşçıların olduğuna dikkat çekerek;  “Bolu yemeği iyi pişiren, aşçılarıyla ünlü bir şehir. Dünyanın neresine giderseniz gidin mutlaka Bolulu bir aşçı ile karşılaşırsınız.  Artık aşçılık babadan oğula geçen bir meslek olarak değil bundan sonra bunlarla ilgili eğitimler de verildiği için ve Bolu’da Yeniçağa’da aşçılık meslek yüksekokulu, Mengen’de Gastronomi fakültesi, aşçılık yüksekokulu olmak üzere birçok bilimsel olarak aşçı yetiştiren okullarımız oldu. Bundan sonra her yerde daha fazla Bolulu aşçıları göreceğiz” ifadelerini kullandı.  

Bolulu aşçıların Osmanlıdan Cumhuriyet dönemine kadar  mutfaklarda yer aldığına değinen Davarcıoğlu; “Osmanlı döneminde Göynük Osmanlı mutfağının arka bahçesi olmuş. Oradan Bolulu aşçılar Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine kadar saraya gelmiş. Cumhuriyet döneminde başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün Cumhurbaşkanlarımızın mutfaklarında mutlaka Bolulu aşçılar olmuştur. Bu hem Bolu’nun insanına olan güveni hem de yemeklerin onlar tarafından çok güzel yapılmasından dolayı diye düşünüyorum” dedi.  

“MUTFAĞIN KALBİ OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Davarcıoğlu, Bolu’nun gelişmesi yolunda adımlar atıldığını ve dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını kaydederek; “Bolu’da spor, turizm, üniversite kenti olma yolunda ilerliyoruz. Şu anda şehrimizin nüfusu 160 bin ancak 32 bin’i üniversite öğrencisi. Turizm’in gelişmesi için Bolu’nun Tabiatın Kalbi olmasının yanı sıra mutfağın da kalbi olması için çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili olarak bu sene 5’incisini düzenlediğimiz Uluslararası Mutfak Günleri’nde 80 tanesi yabacı ülkeden olmak üzere yaklaşık 426 tane şefi Bolu’da ağırladık. 30’a yakın öğrenci Bolu’da yarıştı. Dolayısıyla Bolu’yu bu yönde ilerletmeye, Bolu mutfağını, aşçılarını dünyaya tanıtmaya başlıyoruz. Bunun yanı sıra Bolu’ya ait bütün ürünleri, bitkilerin hepsini toplamaya çalışıyoruz. Endemik bitki bahçemiz bunlardan bir tanesi. Yine Bolu’ya ait Iza Buğdayının tescili için uğraşıyoruz. Dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz. Kızılcık tarhanasının Coğrafi işaretini aldık. Bolu’nun Mutfak kültürünü ölümsüzleştirmek adına yemek kitapları basıyoruz. Bunlardan bir tanesi Üniversite ile birlikte yaptığımız “yemeklerin tarihsel geçmişleri” şeklinde konuştu.