Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

15 Temmuz etkinlikleri konferansla başladı

15 Temmuz etkinlikleri konferansla başladı
15 Temmuz hain darbe girişiminin 2. Yıl dönümünde, Bolu İl Kültür Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda, Bolu Valiliği ve BAİBÜ Rektörlüğü tarafından konferans düzenlendi.

Bolu Valiliği ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “15 Temmuz ve Milli İradenin Dirilişi” konulu konferansa Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcani Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Mustafa Alişarlı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan program, Kuran’ı-Kerim tilavetinin ardından BAİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Düzcü’nün konuşması ile devam etti.

Konferansa katılmayı, şehitlerimize karşı bir vefa borcu olarak gördüğünü söyleyen Doç. Dr. Levent Düzcü, hain darbe girişimini lanetlediğini belirtti. Düzcü,” O geceyi yaşayanlar, bu sunumu benden daha iyi verebilirler, ancak bunu yapmak bize düştü, çağırdılar geldim çünkü bu bizim borcumuz. Şehitlere bir vefa borcumuz var. Çanakkale’de Bolumuzun da şehitleri var,  Kurtuluş Savaşında ve 15 Temmuzda da. 15 Temmuz 2016 hadisesini, bu büyük kalkışmayı, lanetleyerek başlamak istiyorum. Bu hain darbe teşebbüsü şükürler olsun gerçekleşmedi. Bu hain darbeyi lanetliyorum ve şehitlerimize Allah rahmet eylesin, gazilerimize de geçmiş olsun diyorum. Bu büyük bir olay, büyük bir hadiseydi. Bu olayın teknik boyutlarını komutanlarımız çok daha iyi bilir. Oraları ben anlatamam, çok ciddi şeyler var, bizi aşar. Ben daha çok işin tarihi ve edebi yönünü, hatırlarını, şiirsel açıdan, daha çok şehitlerimiz üstünden ele almak istiyorum. Ancak bunun faturasını, kimin, ne kadar büyük zarar verdiğinden de bahsetmek istiyorum. Basit bir olay değil tabi ki, o gece benim de yeğenim boğaz köprüsünde yakalandı o hadiseye. Benim öğrencimin babası da gazi oldu. Hepimiz yaşadık bu hadiseyi.” dedi.

“Bu Darbe, evine ekmek götüren anne-babaya yapılan bir darbedir”

Düzcü şöyle devam etti; “O gece evine ekmek götürmek isteyen bir anne ve baba vardı. Daha çok İstanbul ve Ankara’da. Bizler işçi çocuğuyuz. Olayın bu tarafından bakmak istiyorum çünkü acı olan tarafı bu. Millete yapılan bu darbe, aslında sıradan, evine ekmek götürmek isteyen anne-babaya yapılan bir darbe. Olayın bu kısmı üzerine çok düşündüm, bana acı verdi.”

“Türk Silahlı Kuvvetleriyle alakası olamaz”

Tarihte buna benzer olayların yaşandığını belirten Doç. Dr. Levent Düzcü, bu darbe girişiminin TSK’ya mal edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Düzcü,”Olay aslında iki yönlü; bir kalkışma yönü, bir de bizim için en güzel tarafı olan, milletin duruşu. Umut veren tarafı orası. Bu, Türk Silahlı Kuvvetleriyle ilgisi olmayan ve olması mümkün olmayan, bir cuntanın, bir grubun hareketi. Hain bir grubun hareketi, asla ve kata, bizim Türk Silahlı Kuvvetlerimize mal edilemez. Maalesef bunlar tarihte yaşanmış. Osmanlı’da Yeniçerilerin bir grubu, tamamı da değil. Darbe tarihi sadece bize ait değil, Avrupa’da, Afrika’da, Orta Doğu’da, maalesef geçmişten, 21. Yüzyıla kadar yaşandı. Bu biraz milli irade ve demokrasinin gelişmesiyle beraber de devam etti ama sivil demokrasinin gelişmesi ve milli iradenin güçlendirilmesi anlamında da ciddi mesafeler kaydedildi.” diye konuştu.

Etiketler: