Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

MÜZE ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR!

MÜZE ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR!


Bolu şehir merkezinde Kültür Sitesi içinde bulunan müzede sergilenen eserler, yörede çeşitli zamanlarda yapılan kazılarda bulunmuş. Müzede arkeolojik ve etnoğrafik eserler ile sikkeler, açık hava müzesi görünümündeki müze bahçesinde MS 2-3.yy ait mezar taşları lahitler var. Büyük boyutlu taş eserler, orijinal Türkçe ve İngilizce açıklamalı tabelalarıyla birlikte sergileniyor. Ayrıca, Bizans döneminden tutunda Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait birbirinden ilginç eserlerin yer aldığı müzede Roma döneminden kalma mezarlar en ilgi çeken izleri taşımakta.

Kültür Merkezi binasının giriş katında yer alan Müze; Arkeoloji salonu ve Etnoğrafya salonu olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

Arkeoloji Salonu: Neolitik dönem, Eski Tunç çağı, Frig, Urartu, Lidya, Grek eserleri, Roma ve Bizans dönemine ait mermer, cam, maden ve pişmiş topraktan yapılmış eserler bulunmaktadır. Kronolojik olarak sergilenen bu eserler arasında özellikle Roma dönemine ait olan mermer heykeller, pişmiş toprak ve cam mezar hediyeleri dikkat çekmektedir. Ayrıca arkeoloji salonunda; Grek, Roma, Bizans ve İslami kültürlere ait bronz, gümüş ve altın sikkelerin sergilendiği zengin bir sikke bölümü bulunmaktadır. Sikkeler arasında bulunan Osmanlı Dönemi Defineleri ve Grek şehir Sikkeleri oldukça çekici eserlerdir.

Etnoğrafya Salonu: 19. yüzyıl ve 20. yüzyılın ilk yarısına tarihlenen, yakın geçmişimize ait eserler sergilenmektedir. Bunlar arasında mahalli el sanatlarından olan Mudurnu oyaları, Kıbrısçık giysileri, ziraat aletleri, Bolu’da kına gecesi ve Merkeşler köyü davul – zurna ekibinin canlandırıldığı bölümler, ziynet eşyaları, anahtar koleksiyonu, dini eserler, silah koleksiyonu ve çeşitli dokumalardan oluşan etnoğrafik eserler bulunmaktadır.

Bolu Müze Müdürü Özgür Çomak, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin tarihini yansıtan Bolu Müzesinin kuruluşunu anlattı. Çomak; Bolu Müze Müdürlüğümüz Müze Memurluğu olarak 1975 yılında kuruluyor. Sonra 1977’li yıllarda, memurluk olan Bolu Müzesi, müdürlüğe dönüştürülüyor. Yalnız, Müze Müdürlüğü unvanını aldıktan sonra, bakanlığımız tarafından “teşhir-tanzim” çalışmaları 1981 yılına kadar tamamlanıyor ve 14 Kasım 1981 yılı itibariyle, bugüne kadar halkımızın hizmetine açılıyor” dedi.

Özgür Çomak2017 yılına kadar müzede yapılan yenilikler bahsederek; “2017 yılında, daha çok bakanlığımızdan gelen ödenekler çerçevesinde, yaptığımız ön keşif çalışmaları ve yaptığımız istişareler sonucunda, müzelerde en önemli şeyler güvenliktir. Güvenlik tedbirlerine yönelik çalışmalar yaptık. Güvenlik kameralarımızın revizyon çalışmaları, “günümüz çağdaş müzeciliğine anlayışı çerçevesinde”, onun dışında hem teşhir salonlarında, hem eser depolarında bulunan alarm sistemleri, parmak izi ile açılabilen, kartlı geçiş sistemi olan, “manyetik kapı” dediğimiz sistem çalışmalarını tamamladık. En önemli şeylerden biri; burası deprem bölgesi, deprem bölgesi olduğu için de, teşhir-tanzimdeki eserlerimiz ile ilgili bir fizibilite çalışması yaptık. Depreme yönelik tedbirler aldık. Yangın santral sistemimizi revize ettik. Hem eser depolarımızda, hem idari odalarımızda, hem de teşhir salonlarımızda komple, olası bir yangında, IP dediğimiz sistemden, yangın santral sistemini revize ettik. Onunda dışında, çeşitli donanım yenilikleri, müdürlüğümüzde çeşitli personelin kullanabileceği araç ve tüm ihtiyaçları gidermeye çalıştık” diye konuştu.

“KÜLTÜR VARLIĞI KAÇAKÇILIĞI OLAYLARI OLUYOR”

2017 ve 2018’in ilk 6 ayında, Bolu’da kaçak kazılar istatistiklerini açıklayan Çomak; “2017 yılında, toplam 21 tane, Bolu merkez, ilçeleri ve köylerinde, ağırlıklı olarak; Gerede, Dörtdivan ve Göynük ilçelerinde çok sit alanlarımız var. Maalesef, sit alanlarımızın bulunduğu yerde de define kazıları, kaçak kazılar var. Sadece kaçak kazılar demeyelim. Bunun gibi “Kültür Varlığı kaçakçılığı” olayları da oluyor. Çünkü burası, İstanbul- Ankara güzergâhında bulunduğu için,  Ankara’dan İstanbul’a ya da İstanbul’dan Ankara’ya yol güzergâhında, özellikle otobanda, emniyet kuvvetlerince, genelde çeşitli ihbarlardan yola çıkarak, eserler yakalanıyor vatandaşların arabalarında. Bunlar da bize geliyor. Toplamda 2017 yılında 21 adet, 2018 yılının ilk 6 ayı itibariyle de 14 adet Kültür Varlığı kaçakçılığı ve kaçak kazı olayları, kurumumuza aksetmiş durumda” ifadelerini kullandı.

“ARKEOLOJİK SİT ALANIMIZ BULUNMAKTA”           

Anıtlar, sitler, arkeolojik ve etnograftık eserlerin toplamlarını söyleyerek; “Bolu Müze Müdürlüğü sorumluluk sahası içinde, tüm ilçelerimiz ve köylerimizde, “anıt” olarak tescilli 610 adet eserimiz var. Bunların hepsi “Taşınmaz Kültür Varlığı” niteliğinde, sivil mimarlık örneği evler, çeşitli askeri yapılar, köprüler, hanlar, bedestenler. Bunların hepsi anıtlar grubuna girdiği için toplamda 610 adet. “Arkeolojik sit” anlamda da 125 adet tescilli “Arkeolojik Sit Alanımız” bulunmakta. Bunların dışında müdürlüğümüz, 2018 yılı itibariyle arkeoloji, etnografya ve sikke dediğimiz 3 tane seksiyondan oluşmakta. 3351 adet arkeolojik eserimiz, 1627 adet etnograftık nitelikte eserimiz ve 12 bin 105 adet de toplamda, 17 bin 083 adet envantere kayıtlı eser bulunmakta” şeklinde konuştu.

“KAZI ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜYORUZ”

Yılın ilk altı ayında 7 adet kazı çalışmaları yapıldığını belirten Çomak; “2017 yılında, toplamda ocak ve aralık ayı itibariyle, hepsi Bolu/Merkez’de olmak üzere 12 tane sondaj ve kurtarma kazımız oldu. Burası hep “Arkeolojik Sit Alanı” olduğu için, 2010 yılı “Koruma Amaçlı İmar Planı” hükümleri çerçevesinde, genellikle burada yeni yapılaşma olan, “3. derece sit alanı” olan bölgelerde kazı çalışmaları yürütüyoruz, Koruma Kurulu kararıyla. 2018 ilk 6 ay itibariyle de 7 adet kazı çalışmamız oldu.

Arazi çalışmalarında ise, 2017 yılında, toplam 397 adet arazi çalışmasında, uzman arkadaşlarımız bulundu. Çeşitli kurumlardan gelen, taş ocağı alanları, hazine satışı, hazine alanlarının kiralanması, bakıcı evleri ve bunun gibi, bütün ilçelerimizde ve köylerimizde, arazi görevleri, 2863 sayılı yasa kapsamında raporlar hazırlıyoruz. Toplamda 2017 yılında 397 adet arazi çalışmamız oldu. 2018 yılında da, şuan 200’e yakın arazi çalışmasında bulunduk” dedi.

“HEDEFİMİZ16 bin SAYILARINA ULAŞABİLMEK”

Özgür Çomak son olarak Bolu müzesine gelen ziyaretçi sayısı bilgisini vererek; “Geçen sene 12 bin 167 ziyaretçi sayısına ulaşmıştık. Her yıl gittikçe arttırmaya çalışıyoruz. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığımıza ve Milli Eğitim Müdürlüğümüze de teşekkür etmek lazım. Abant İzzet Baysal Üniversitesinin çeşitli etkinlikleri, kütüphaneye gelenlerin müzeyi ziyaret etmesi, çeşitli konserlere gelen insanlar,  Kültür Merkezimizde bulunan tiyatro salonu ve etkinlik salonlarının olması nedeniyle, bir şekilde müzemizi ziyaret ediyorlar. Yalnız, 2018 yılı ilk 6 ay itibariyle, müzemizdeki ziyaretçi sayımız 7bin’leri geçti. Bizim hedefimiz yılsonuna kadar, 15- 16 bin sayılarına ulaşabilmek” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler: