Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

55 FARKLI BRANŞTA 600 KURS AÇILDI

55 FARKLI BRANŞTA 600 KURS AÇILDI
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu Bolu Belediyesi, İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR işbirliğinde düzenlediği sosyal, kültürel ve mesleki kurslar hakkında bilgiler verdi. Davarcıoğlu, “Kursların amacı hem eğitim hem de insanlara meslek edindirmek” dedi.


8 yılda binlerce kişinin meslek sahibi olduğu Bolu Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarında 2010 yılında okuma yazma kursu ile başladı. İşaret dilinden bilgisayar kursuna, Osmanlı el sanatlarından piyanoya, iğne oyasından telkâriyeye, hat sanatından ebruya, ahşap oymacılığından nakışa, aşçılığa kadar 55 farklı modülde yaklaşık 600’e yakın kurs açıldı.

İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR işbirliğinde düzenlenen Bolu Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (BOLMEK) sayesinde kursiyerler sosyal, kültürel yönden kendisini geliştirme fırsatı elde ederek mesleki kurslara yeni bir meslek sahibi oldu.

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, farklı yerlerde kursların olduğunu belirterek; “Kursların amacı hem eğitim hem de insanlara meslek edindirmek. Meslek edinmek isteyenler bu kursları değişik zamanlarda tekrar tekrar devam etmek zorundalar. Örneğin aşçılık kursuna giden biri, bir dönem aşçı yardımcılığı, kalfalığı ve ustalığına kadar gidebiliyor. Dolayısıyla bunlar birbirini takip eden durumlar. Normalde kurs merkezlerimiz var bizim. Kent meydanındaki Mehmet Yücetürk sanat merkezinde sanatsal ağırlıklı kurslar, katlı otoparkın üstünde daha ziyade el sanatları ile ilgili kurslarımız, Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde, mahallelerde ayrıca kültür sosyal işlerin de kendi binasında kurslar devam ediyor.        

Bu kurslar genelde halk eğitim destekli oluyor. Biz yeri sağlıyoruz halk eğitim öğretmeni sağlıyor. Zaman zaman iş kur ile de müşterek kurslar yapıyoruz. İş kur ile yaptığımız kurslarda genelde kursiyerlere belli bir harçlık veriliyor iş kur tarafından. Burada halk eğitim de devreye girip hocaları veriyor. Genelde total olarak baktığımızda 2017-2018 döneminde Mehmet Yücetürk sanat merkezinde 11 adet ayrı kurs açılmış yaklaşık 371 kişi oradan kurs almış. Kültür ve sosyal işler müdürlüğünde yaz kursları ve dönem içinde devam ediyor. Yaz etkinliklerinde 1 branşta 22 adet kurs açıldı ve 325 kişiye şu anda ulaşıldı. 13 mahallede ders tekrarı, kitap okuma, resim kurslarında toplamda 282 öğrenci faydalanmakta. Ayrıca ramazan ayı boyunca mahallelerdeki mukabelelerde hanımları toplu gördüğümüz yerlerde bizlerde 1 saatlik Hijyen, beslenme eğitimi, aile terapileri gibi çeşitli branşlarda eğitimler vermeye çalıştık. Bu eğitimleri çeşitli kesimlerden destek alarak seminerler verdik. Kültür sosyal işler bünyesinde mahallelerde açılan yetişkinlere ait yaz kurslarında 14 branşta 15 kurs açılarak 220 kişiye ulaşıldı. 7 branşta 11 kurs Mehmet Akif Ersoy kültür merkezinde açıldı ve burada da 214 kişiye ulaşıldı” diye konuştu.

“KURS ÜCRETLİ DEĞİL”

Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezinde toplamda 11 kursta 357 kişiye ulaşıldığını ifade eden Davarcıoğlu; “Mehmet Yücetürk sanat merkezinde yaz kurslarında 3 ayrı resim kursu açıldı şu anda kayıtlı kişi sayısı 95 kişi. Orada hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik kurslar var. Tezhip, minyatür kuşuna 20 kişi devam ediyor.3 ayrı piano kursu açıldı. Belli saatlerde 45’er dakikalık özel ders veriliyor. Bu kursların hiç biri ücretli değildir, eğiticileri halk eğitim sağlar biz de eğitim göreceklere alanı sağlıyoruz. 1 adet keman kursu açıldı 65 kişi, 2 adet gitar kursuna 60 kişi devam ediyor. Bu kurslara hala kayıt alabiliriz, kayıt sayısı fazlalaştıkça, biz de halk eğitimden daha fazla öğretmen talep edeceğiz ya da kendi imkânlarımız ile çalıştıracağız” açıklamasında bulundu.

“HALK TARAFINDAN TALEP EDİLDİĞİ MÜDDETÇE KURS AÇMAYA HAZIRIZ”

Kültür Sosyal İşlerde yaklaşık 260’a yakın öğrencilere yazın da kurs verdiklerini söyleyen Davarcıoğlu; “Dini eğitim kursu açıldı, tek kursumuz var, sabah ve öğleden sonra olmak üzere şuan da 50 kişi devam ediyor. Kültür Sosyal İşler Aşevinde açıldı bu kurs. Bu çevredeki çocuklara hitap ediyor. Değerler Eğitimi; 4 ayrı kurs açıldı. Hala 49 kişi devam ediyor. Kitap Okuma; 4 ayrı kurs, 47 kişi. Türkçe Etkinliği; 4 ayrı kurs, 51 kişi. Satranç Etkinliği; bütün 1yıl boyunca aralıksız devam ediyor. Satranç öğretmenimiz, çocuklara satranç öğretiyor. Bu çocuklar, genelde ödev evine gelen çocuklar. Ödevlerini bitirdikten sonra satranç sınıfına gidiyorlar, hocamız onlara satranç öğretiyor, şuanda 59 kişi devam ediyor. Sinema Saati Etkinliği; şuana kadar 69 kişi katıldı. Ders Tekrarı; 4 ayrı kurs açıldı, 46 kişi devam ediyor. Öte yandan72 konutlarda da resim ve müzik kursları da devam ediyor.

Kültür Sosyal İşler Müdürlüğünün yaz etkinlikleri nerelerde devam ediyor derseniz, Ovadüzü, Karacaağaç, Kuruçay, Sandallar, Kasaplar, Civril, Kılıçarslan, Paşaköy, Karaköy, Sarıcalar, Salıbeyler, Dodurga ve Seyit mahallesinde, yaz kurslarımız devam ediyor. Kültür Sosyal İşler mahallelerde Yetişkin Yaz Kursları ise şöyle; Yaşam Kent Giyinme ve Mefruşat; 2 kurs olmak üzere, 29 kişi katılıyor. Dolgu Oyuncak ve Bebek Yapımı; Katlı Otoparkın üstünde 1 kursumuz var, 13 kişi katılıyor. Lastik Makineciliği; Kültür Parkının üzerinde, 1 kursumuz var, 14 kişilik. Dekoratif Tablo Hazırlama; 1 kurs, 14 kişi. Dekoratif Örtü; Katlı otoparkın üstünde, 19 kişi. Biz oraya BOLMEK kursları diyoruz; Bolu Meslek Edindirme Kursları. Dekoratif Yastık Dikimi; 20 kişi. İğne oyası, pastacı çırağı, dikiş makinesi, geleneksel Türk nakışları, dekoratif ev aksesuarları, dokuma, ebru, resim gibi branşlarda da en az 10 kişi olmak üzere bu kurslarımız devam ediyor. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezindeki Yaz Kursları ise; Bilgisayar İşletmenliği; 2 adet açıldı, İşaret Dili, Katı ve Sıvı Yakıt Ateşleyicisi kursu, Ebru kursu, Engellilere Yönelik El Sanatları kursu, engellilere yönelik, istismara karşı hem velilere hem çocuklara kurslar veriliyor. Ayrıca, görme engellilere yönelik, Kur’an Öğrenim kursu açıldı, özel bir alfabeleri var, o alfabe ile öğreniyorlar. Bu şekilde kurslarımız devam ediyor ama halk tarafından talep edildiği müddetçe,  istenilen her kursu açmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

“AİLE TOPLUMUN TEMELİ”      

Aile bütünlüğünün sağlanması ve için yeni projelerinden bahseden Emine Davarcıoğlu; “Eğitim görmek isteyen, boş vakitlerini değerlendirmek isteyen, meslek edinmek isteyen kişilerin taleplerine her zaman açığız. Toplum eğitilirse, ülkemizin geleceğinin daha sağlam temellere oturacağına inanıyorum. Ayrıca, başkanımızın, bir projesi var, onunla ilgili bir çalışma yapıyorum. Bütün eğitim veren kurumlar; yani Belediye, Halk Eğitim, Toplum Ruh Sağlığı, Aile Sosyal Politikalar. Bunların hepsini bir çatı altında toplayıp, hep birlikte bir eğitim programı hazırlayarak, kitlelere ulaşmak istiyoruz. Bu şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca, çok önemsediğim; biliyorsunuz son yıllarda boşanmalar çok fazla arttı. Aile bütünlüğünün sağlanması çok önemli çünkü aile toplumun temeli. Biz bununla ilgili bir çalışma başlattık. Nikâh salonunda, evlilik öncesi eğitim veriyoruz. Evlilik öncesi eğitim alan kişilere bir sertifika veriyoruz ve onlardan fidan bedelini de almıyoruz. Yani küçük bir hediye olmuş oluyor. Orada anlattığımız şeylerden, bir iki tanesi akılda kalır da, biz evliliklerin yürümesi için, milyonda bir de olsa, bir destek verebilirsek bu hepimiz için sevinç kaynağı olacağını düşünüyorum. Çünkü aile toplumun temeli” şeklinde konuştu.

“DÜŞÜNCEMİZ MOTİVE ETMEK”

Emine Davarcıoğlu, kurslarda elde edilen gelirlerin kursiyerlere de katkısı olduğunu ifade etti. Ayrıca bu kurslarda bireylerin bir yaş sınırlaması olmadığına dikkat çekerek; “Bu yönde de bir çalışma var, biz de onlara şöyle destek oluyoruz; tabi ki bizim de zaman zaman misafirlerimiz geliyor. O misafirlerimize vereceğimiz el işi hediyelerini, onlardan temin etmeye çalışıyoruz. Sizler de basın olarak, açılan kurslara her zaman geliyorsunuz, kursiyerlerimizin yanında oluyorsunuz. Oralara baktığınız zaman, çok güzel çok özel şeyler. Hanımların, iç güzelliklerini, tuvallere, el işlerine yansıttığını görüyorsunuz. Düşüncemiz, bunları toparlayıp, Ankara, İstanbul, Sakarya gibi yakın çevre illerde de sergilemek. Kursiyerlerimizi biraz daha motive etmek. Belki, ellerinin emeğini biraz daha fazla almalarını sağlamak gibi düşüncelerimiz var” diye konuştu.

“ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERİRİZ”

Bolu Belediyesinin, yaz döneminde sadece çocuklara özel, okuma ve dersin dışında sportif eğitimleri hakkında da bilgiler veren Davarcıoğlu; “Bir de sportif eğitimlerimiz var. Bunları da Gençlik ve Spor ile birlikte yapıyoruz. Masa tenisi gibi. Mesela şuanda talep geldiği anda, Atatürk Orman parkında, tenis eğitimi verebiliriz. Belediyespor, yine aynı şekilde, çeşitli dallarda, çocuklara yaz etkinlikleri, yaz sporları veriyor. Gençlik ve Sporda bu konuda çok destek. Bize talep geldiğinde, biz herkesle iş birliği yaparak; “Gençlik ve Spor, Milli Eğitim, Üniversite” elimizden gelen desteği veririz, müşterek de çalışırız” dedi.

Etiketler: