Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

İZZET BAYSAL'A ŞÜKRAN GÜNLERİ BAŞLADI

İZZET BAYSAL'A ŞÜKRAN GÜNLERİ BAŞLADI
İZZET BAYSAL'A ŞÜKRAN GÜNLERİ BAŞLADI


Bolu’ya eğitim ve sağlık alanında 140’tan fazla tesis kazandıran ve 1994'te Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen hayırsever iş adamı merhum İzzet Baysal adına düzenlenen 'Şükran Günleri' başladı. 

Haber: Aslı Akış 

Kurduğu vakıf aracılığıyla köy sağlık ocaklarından hastanelere, kreşlerden üniversiteye, camilerden huzurevlerine 140’tan fazla tesis yaptıran ve 5 Mart 2000'de hayatını kaybeden hayırsever iş adamı İzzet Baysal için her yıl 11-13 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 'İzzet Baysal Şükran Günleri' başladı. 

Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin katkılarıyla Bolu Kent Konseyi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilk olarak Bolu halkı adına Kent Konseyi Başkanı Refik Özçelik Atatürk Anıtına çelenk koydu. 

Törene; Bolu Valisi Aydın Baruş, eski Bolu Valisi Ali Serindağ, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, Bolu İl Jandarma Komutanı J. Alb. Nadir Çelik, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, Ahmet Baysal’ın eşi Solmaz Baysal, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri,  siyasi parti temsilcileri, okul müdürleri, öğrenciler, İzzet Baysal Caddesi’nden öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

Daha sonra Bolu Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın İzzet Baysal Heykeline de çelenk koyuldu. 

İzzet Baysal anıtı önünde gerçekleşecek tören olumsuz hava koşulları nedeniyle Bolu İl Kültür Müdürlüğü’nde devam etti. 

Bolu İl Kültür Müdürlüğünde devam eden tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. İlk olarak Bolu Halkı adına eski Belediye Başkanı Necdet Gören konuşma yaptı. Gören; “İzzet Baysal şükran günlerini Boluluların bu istemi üzerine başlattık ve 29 yıldır bu olay bu güne kadar devam edip geldi. Kendi sağlığında kendisi ilgi odağıydı. Bütün Bolu halkı kendisine ilgi gösteriyordu ve kendisi de son derece mutlu oluyordu. Bizde Bolulular olarak bununla mutluluk duyuyorduk. Ölümünden sonra benden sonraki Belediye Başkanı arkadaşlarım, valilerim bu olaya özen gösterdiler bundan mütevelli kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.  

“OKUMAYA VAKİT AYIR, OKUMAK BİLGİNİN PINARIDIR”

Ardından Abant İzzet Baysal üniversitesi öğrencisi Ufuk İnan gençlik adına bir konuşma yaptı. İnan;İçinde bulunduğumuz ve yuvamız bellediğimiz Bolu'nun hangi köşesine gidersek gidelim, bu büyük insanın; İzzet Baysal'ın ismini taşıyan ilim irfan yuvaları, sağlık kuruluşları ve bunlar kadar önemli birçok eser görmekteyiz. İzzet Baysal'ın adı ve emeği geçen hastanede dünyaya gözlerini açan bir bebek, onun öncülüğünde yapılan yollarda giderek onun ismine sahip okullarda eğitimine başlar ve yine İzzet Baysal adını taşıyan üniversiteden mezun olur. Hayatının her aşamasında onun imzasını taşıyan bir kurumdan istifade eden bizler; onun 10 altın öğüdünden olan "Okumaya vakit ayır, okumak bilginin pınarıdır" sözünün de rehberliğinde, her geçen gün kendimizi geliştirmeye, daha ileriye götürmeye kararlı adımlarla devam ediyoruz.” dedi. 

AMCASINA YAZDIĞI MEKTUBU OKUDU

İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, törende amcası için yazdığı mektubu okudu. Ahmet Baysal mektubunda; “Sevgili Amcama 18.Mektup: Sevgili Amca, Bolu’da bugün Sana adanan bir 11 Mayıs Şükran Gününü daha yaşıyoruz. Her sene olduğu gibi sabahtan, Senin adına, büyük önderimiz Atatürk’e olan bağlılık ve saygımızı ifa ettikten sonra Sana olan Şükran Yürüyüşümüzü yaptık. Şu anda Bolulular ve sevenlerin olarak senin huzurundayız. Ama ne var ki içimizde yarası henüz kapanmayan derin bir acı var: Altı gün önce bir köye yangın söndürmeye giden Belediyemizin iki fedakar itfaiye erini şehit verdik. Huzurunda onları, Erhan Yazgan ve Aykut Kabakçıoğlu’nu rahmetle anıyor, ailelerine ve Belediyemize baş sağlığı diliyorum. Yanına geldiklerinde onları kucaklayacağına eminim.

Bu sene de benden Vakfın hakkında bilgiler istiyorsun, biliyorum: Merak etme, izinden ve icraatlarından ilham alarak iyi ve doğru gidiyoruz. Başkasından katkı beklemeye ihtiyaç duymadan, bıraktığın varlığın gelirleriyle hayırlarına devam etmekteyiz. Üç sene önce başladığımız 24 derslikli, Spor Salonlu İzzet Baysal Orta Okulu inşaatını şu an itibari ile bitirmiş bulunuyoruz. On milyon lira civarında maliyeti var. Belediyemiz üstlendiği çevre ve bahçe düzenlemesini de vaktinde bitirdi. Okulun eğitim donanımlarının da, derslerin başlayacağı Eylül ayına kadar, Valimizin yakın takibi sonucu, Milli Eğitim Müdürlüğümüzce temin edileceğine inanıyoruz. Bu senin şehrimize kazandırdığın, Üniversite hariç, 55. Eğitim tesisin oluyor. 

Bolumuz bu sene UNESCO tarafından verilen ve Türkiye’de 2, Dünyada 182 şehrin sahip olduğu “Öğrenen Şehir” ünvanını alarak Ülkemizin bu alanda 3.şehri olmaya hak kazandı. Bolu olarak büyük onur duyduğumuz bu sıralamada senin katkını kimse inkar edemez, sanırım.

Geçen sene bahsetmiştim, sanıyorum: bir ay kadar önce, 2 Nisan’da ihalesini yaptık: Mengen ilçemizi, layık olduğu AİBÜ İzzet Baysal Kampüsüne kavuşturuyoruz. 4 yıllık Gastronomi Yüksek Okulunu, 2 yıllık Aşçılık Meslek Yüksek Okulunu, bunların uygulama mutfağını ve Sosyal ve Kültürel Etkinlikler binasını ihtiva ediyor. Çok sevineceğini bildiğim için söylüyorum; Kampüsün 28 dönümlük arazisini değerli Mengenli köylülerimiz tahsis etmiş bulunuyor. Kendilerine senin adına teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. 11.200 m2 kapalı alanlı ilk etaptaki bu binalar, en uygun teklifi veren çok iyi tanıdığın Turgut Kalaycıoğlu’na ihale edildi. Bedeli, yıllık fiyat artışları hariç, 16.200.000 lirayı buluyor. Tahmin edilen gelirlerimizde bir sapma olmadığı takdirde üç yılda bitirmiş olacağız. 

Bu arada Üniversite gençlerimiz verdiğimiz burslar ile Uluslararası akredite dergilerde araştırmalarını yayınlama imkanı bulan Akademisyenlere verdiğimiz ödüllere ve fakülte, yüksek okul ve liselerimizi derece alarak bitiren öğrencilere verdiğimiz ödüllere devam ediyoruz. Bu sene yeni bir karar daha aldık; Bolumuzda kültür, sanat ve bilim dalında ulusal yarışmalara katılan gençlerimizin başarılı olanlarını da ödüllendireceğiz.

Epeydir kaynak ayıramadığımız Sağlık tesisleri için de sana iyi bir haberim var: Şu anda AİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yetersiz kalan Acil Servis Ünitesi Sağlık Bakanlığımız tarafından ek binaya kavuşturuldu. Ayrıca bu hastanemiz bünyesinde bir de “Gebelik Okulu” açılmış ve Bakanlığımızca hastanemize “ Bebek Dostu Hastane” ünvanı verilmiştir. Ancak bu hastanemizde bilhassa operatör doktorlarımız, gelişen yeni teknolojiler karşısında eskiyen ve kifayetsiz kalan alet ve donanım noksanlığından şikâyetçiler. Sağlık Müdürümüzün gündemin birinci sırasındaki bu eksikliği de Bakanlık nezdinde kısa zamanda çözmesini bekliyoruz.

Ne var ki mektubumu bitiremeden önce sana bir de üzüleceğin bir haberim var: Çok değerli üyelerimizden Dr. Mesut Kalaycıoğlu’nu geçirdiği bir kalp krizi sonrasında genç yaşta kaybettik; 2017 yılı ortalarında dualarımızla Onu oraya, senin yanına gönderdik. Önümüzdeki yılın Genel Kurulunda, Halk Mütevelli Üyelerimiz Onun yerini doldurabilecek sana layık bir Bolulu yeni üyeyi seçeceklerinden şüphen olmasın.

Müsterih ol ve rahat uyu, Sevgili Amca,  Cenab-ı Hakkın yardımı ile Vakfında her şey yolunda gidiyor. Herkes biliyor ki Bolu’ya ve Bolululara verdiklerini, onlardan hiçbir şey beklemeden karşılıksız verdin. Karşılıksız verdin ama onlar da sana neler verdiler ve vermeye de devam ediyorlar, hiç düşündün mü? Mütevazi idin; alçak gönüllü idin! Sen belki düşünmedin ama işte ben sormadan edemiyorum: Bolu’dan başka hangi il hayırseverine sağlığında heykeller yaptırıyor! Hayırseverinin anıt mezarını kendi şehrine aldıran başka il var mı, acaba? Hayırseverini, ölüm yıldönümlerinde kabri başına koşarak hayır dualarla anan Bolu’dan başka hangi il var! Hayırseverine her yıl, özel bir gün ayırarak, Ona üç gün boyu şükranlarını sunan hangi ildir acaba? Ülkemizde hangi şehir halkı içlerinden Tek Bir Kişiyi Baba biliyor! Evet, Amca, karşılıksız verdin ama Bolu sana karşılığını, Cenab-ı Hakkın kimseye lütfetmediği derecede böylesine verdi ve veriyor. İşte bugün de, seni kaybedeli 18 yıl oldu ama Bolu hala unutamıyor; Şu anda bir Şükran gününü daha, iki şehidimizin acısına rağmen bir kere daha yaşamaya devam ediyoruz, hatta bir öncekinden daha coşkulu yaşıyoruz. Bu günleri düzenleyen Bolu Kent Konseyine ve bu günler için onlardan katkılarını esirgemeyen başta Valimiz, Belediye Başkanımız ve Rektörümüz olmak üzere tüm sivil kuruluşlarımıza, yerel basınımıza ve halkımıza, mütevelli üyelerimizin hislerine tercüman olduğumun inancı içinde, teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu. 

“BÜYÜK İNSAN İZZET BAYSAL”

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı konuşmasında; “Kuruluşundan bugüne 25 yılı geride bırakan AİBÜ’nün öyküsü, devlet-millet dayanışmasının en büyük sembollerinden biri haline gelmiştir. İzzet Baysal ismini taşıyan bir üniversitenin mensubu olmak, bizler için ayrı bir gurur kaynağı ve bunun yanında ayrı bir sorumluluktur. Her 11 Mayıs’ta bir öncekinden daha büyümüş, daha gelişmiş bir üniversite hedefine sizden aldığımız güçle ulaşıyoruz. Üniversitemiz bugün, 11fakülte, 4 enstitü, 6 yüksekokulu, 7 meslek yüksekokulu ve 15 uygulama araştırma merkezi 1329 akademik,795 idari personeli ile ülkemizin değişik illerinden ve dünyanın 59 ülkesinden gelen toplam 33 bin öğrenciye sahip bulunmaktadır. Şüphesiz bu gelişmede İzzet Baysal isminin payı ölçülere sığmaz. Hem devlet imkanları hem de yolunuzdan giden hayırsever işadamlarımızın katkılarıyla üniversitemiz, aydınlık geleceğimiz gençlerimizi yetiştirmeye, şehrimizle birlikte el ele ülkemize hizmet etmeyi sürdürmektedir. Bugün kendileri burada olamasa bile gönüllerinin burada olduğuna inandığımız binlerce mezunumuz, size şükran duygularını, ifade etmektedir. İnanıyorum ki, on binlerce memnumuz arasından, sizin de istediğini, gibi nice hayırseverler çıkacaktır. Büyük insan İzzet Baysal, sizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

“İZZET BAYSAL’IN ÖĞÜTLERİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İzzet Baysal’ın kurduğu Vakfın ülkemizin örnek vakıfları arasında ilk sırada yer almasından duyduğu gururdan bahsederek;  “Kendini Bolu’ya adayan İzzet Babamız bu kentin vizyonunun ve gelişiminin en önemli mimarlarındandır. Kentimize okullar, hastane, huzurevi, araştırma merkezleri ve daha birçok eserler kazandıran İzzet Baysal’ın hayır ve idealleri, kurduğu Vakıf ile birlikte yaşamaya devam ediyor. Çocuklarımızın, gençlerimizin geçmişlerinden aldıkları özgüvenle, bilimin ışığında, eğitimin, kültürün ve sanatın yol göstericiliğinde yetişmeleri için hayatı boyunca hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan İzzet Baysal’ın kurduğu Vakfın ülkemizin örnek vakıfları arasında ilk sırada yer almasından Bolu’nun evlatları olarak büyük gurur duyuyoruz. İzzet Babamız bizlere ideallerini, öğütlerini miras bıraktı: “Düşünün, eğlenin, okuyun, dua edin, sevin, anlaşın, gülün, verin, işinizi iyi yapın ve şükredin” dedi. Erdemli ve örnek yaşamı ile rehberimiz oldu.  Bizler, Bolulular olarak İzzet Baysal’ın emanet bıraktığı Vakfa, şefkat ve sevgi yuvası eserlerine, altın öğütlerine bugün olduğu gibi bundan sonra da sahip çıkacağız. Mekanı Cennet, ruhu şad olsun.” diye konuştu.

“BOLU DENDİĞİNDE İZZET BAYSAL, İZZET BAYSAL DENDİĞİNDE BOLU GELİR AKLA”

Bolu Valisi Aydın Baruş, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İsmi bir şehirle özdeşleşmiş çok az insan vardır. İzzet Baysal işte bu nadide şahsiyetlerden biridir. Bolu dendiğinde İzzet Baysal, İzzet Baysal dendiğinde Bolu gelir akla.

İnsanların hafızasında ve yüreğinde yer etmek her faniye nasip olmayan bir hususiyettir. İzzet Baysal, Bolu’ya kazandırdığı değerlerle, hem hayatta iken hem de bu dünyaya veda ettikten sonra bu hususiyeti devam eden şahsiyetlerdendir. Bolu’nun girişinde sanayi sitesinin tabelasında İzzet Baysal ismi karşılar yolcuları. Şehrin dört bir tarafında; hastanelerinde, okullarında, huzur evlerinde O’nun ismini görürsünüz. Bolu’ya kimliğini veren en önemli kurumlardan olan üniversite O’nun adını taşır. Her Bolulu ve Bolu’da ikamet eden herkes doğumundan ölümüne mutlaka İzzet Baysal’ın adını taşıyan müesseselerden yararlanmıştır. İzzet Baysal’ın adı Bolu’ya kazandırdığı yüzlerce eserde, daha da önemlisi Bolu insanının kalbinde yaşamaya devam etmektedir. O’nun Bolu insanına bıraktığı miras sadece maddi yapıtlardan ibaret değildir. O, gelecek nesillere, yaşama anlam katan çok önemli değerleri de hediye etmiştir. İzzet Baysal adı anıldığında bu değerleri anımsamadan geçemeyiz.

İzzet Baysal; ülkesine, milletine ve memleketine karşı yürekten hissedilen sevgi demektir.  İzzet Baysal; helal kazancından elde ettiği servetini insanların yararına çekinmeden harcamak, cömertlik demektir. İzzet Baysal; İhtiyaç sahiplerine hiçbir karşılık beklemeden vermek, hayırseverlik demektir. İzzet Baysal; doğduğu topraklara ve memleketinin insanına kendini borçlu hissetmek, vefakar olmak demektir. Hayırsever İnsan, Saygıdeğer Büyüğümüz, Bolu insanı, İline hediye ettiğin eserlere ve miras bıraktığın değerlere sahip çıkmaya, kendisine emanet ettiğin vakıf müessesesini yaşatmaya devam edecektir. Seni bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhun şad olsun.”

 

Etiketler: