Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“ENFLASYON ORANLARI BEKLENENİN ÜZERİNDE”

“ENFLASYON ORANLARI BEKLENENİN ÜZERİNDE”
Bolu'da faaliyet gösteren kuyumculuk, saat ve hediyelik eşya firması FAY Yamaner Mücevher Mağazalar Koordinatörü Hakan Doğan, altın piyasasını değerlendirdi. Doğan; “Enflasyonun yüksek çıkması aynı zamanda piyasayı olumsuz bir havaya sokunca son bir haftada döviz ve altın fiyatları yukarıya çıkmış oldu” dedi.

FAY Yamaner Mücevher Mağazalar Koordinatörü Hakan Doğan Dünya piyasalarında gerçekleşen ekonomik hareketlilikten ötürü altındaki inişlerin ve çıkışların dövizle gerçekleştiğini söyledi.

Düğün sezonunun açıldığını ve alışverişlerin başladığını belirten Doğan;  “Seçim süreci tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi bizim ülkemizde de bir ekonomik hareketlilik getiriyor. İster istemez yatırımcılar, seçim atmosferi dediğimiz ve seçim sonrası oluşabilecek yönetimle alakalı kendilerince bazen tedirginler bazen olumlu bazen olumsuz düşüncelerine göre pozisyon alabiliyorlar. Bizim müşteri grubumuzu oluşturan düğün müşterisi diyebileceğimiz aslında bizim tüketicilerimiz hane halkı bu gurubun biraz dışındalar. En nihayetinde düğün sezonumuz açıldı. Söz, nişan ve düğün alışverişlerimiz başladı. Siyasetten veya bu tarz ekonomik kararlardan ziyade insanlar kendi bütçeleriyle bu tip zorunlu alışverişlerini yapmaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

“DALGALANMALAR OLUYOR”

Beklentilerinin piyasanın sakinleşmesi olduğunu ifade eden Doğan; “Dünya piyasasında son bir haftadır özellikle altının ONS’un da ciddi bir düşüş söz konusuydu. Bizim tüketicilerimiz maalesef bu düşüşü çok hissedemediler tam tersi bir yükseliş olarak gördüler. Bunun sebebi de Türkiye iç piyasasında döviz fiyatlarının yukarıya çıkmasıydı. Dünya piyasasında altının ONS’u dolar üzerinden karşılık buluyor. Türkiye’deki fiyatlarımızda oluşurken, ister istemez dolar kurundan altın fiyatı etkileniyor. Bizde de son 10 gündür altının dünya piyasasında düşmesinin tam tersi dolardaki ciddi miktardaki çıkış altın fiyatlarını yukarıya çekti. Tabi bunun ne kadar sürebileceğini bizlerinde çok bilmesi mümkün değil. Ama bu tip dalgalanmalar oluyor. Altının bu inişleri ve çıkışları dövizle gerçekleşiyor. Bizim beklentimiz piyasanın sakinleşmesi, bunları ilk tepki gibi görüyoruz. Uluslararası derecelendirme kuruluşu ülkenin ekonomik puanında kendi bir takım tespitlerinden dolayı indirime gitti. Piyasalar bu indirimi biraz olumsuz algıladılar. İlk tepki biraz yukarı yönde oldu. Ama buna benzer kararlar hep alınıyor. Sonrada piyasa buna alışıyor. Ben tahmin ediyorum bir miktar dövizin geriye gelmesiyle beraber altın fiyatlarımızda inşallah bir miktar gerileyecektir.” şeklinde konuştu.

“ENFLASYONUN YÜKSEK ÇIKMASI PİYASAYI OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Son olarak enflasyonun yüksek çıkmasının, piyasayı olumsuz bir havaya sokması durumları anlatan Doğan; “Bu tarz fiyat hareketlilikleri ara ara gerçekleşiyor ama son bir haftada bu kadar sert olmasının sebebi Uluslararası kredilendirme kuruluşunun bizim notumuzu düşürmesinin haricinde nisan ayı enflasyon oranları da beklentilerin üzerinde çıktı. Enflasyonun yüksek çıkması aynı zamanda piyasayı olumsuz bir havaya sokunca son bir haftada döviz ve altın fiyatları yukarıya çıkmış oldu.” ifadelerini kullandı. 

Etiketler: