Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Mudurnu’da Hıdırellez şenlikleri başlıyor

Mudurnu’da Hıdırellez şenlikleri başlıyor
Mudurnulular Derneği Başkanı Celalettin Çelebi ilçede düzenlenecek olan 2018 Yılı Hıdırellez Şenliğinin detayları ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

6 Mayıs’ta başlayacak olan etkinliklerle ilgili bilgiler veren Mudurnulular Derneği Başkanı Celalettin Çelebi açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Anadolu’muz, Bolu’muz, Mudurnu’muz olarak, çok önemli somut ve somut olmayan kültürel miras değerlerine sahibiz. Dünya ölçeğinde, onlarca kültüre beşiklik etmiş bir önemli uygarlık merkezi olarak tanımlanan Anadolu’muzun doğal, tarihi, kültürel miras varlıklarını tanımak, tanıtmak ve koruyarak gelecek kuşaklara taşımak gibi hepimize düşen çok önemli bir görev ve sorumluluğumuz var. Bu değerlerimizin farkında olmak, korumak ve çağımızın koşullarına göre güncellediğimiz bu kültürel değerlerimizi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız.

Bu doğrultuda, 1970’li yıllara kadar Mudurnu ve köylerimizde kutlanagelen Hıdırellez Şenliklerimizden esinlenerek hazırladığımız küçük senaryolarla, bu güzel geleneğimizi tekrar anımsatmak istiyoruz.

Yakın dönemlere kadar çok canlı bir şekilde yaşadığımız Hıdırellez geleneklerimizden seçtiğimiz; İbibik Kuşu’nun Konduğu Çam Dalı İle Hıdırellez Yoğurdunun Mayalanması, Hıdırellez Ateşi’nin Yakılması ve Dileklerin Dilenmesi, Uğut-Uhut Aşının Yapımı ve Dağıtılması, Kırmızı Gül Ağacının Dibine Gömülen Niyet Çömleğine Dileklerin Atılması, Hıdırellez Pilavının Dağıtımı, Hıdırellez Ateşinde Pişirilen Yumurtaların Dalaştırılması, Hıdırellez Mani Atışmaları” gibi güzel örnekleri, hazırladığımız küçük senaryolarla tekrar anımsamak ve tanıtmak amacıyla hazırladığımız programımızın bir başlangıç olmasını ve özünü yitirmeden gelecek yıllara taşınmasını diliyoruz.

Küsendere Köyü Halk Oyunları Ekibimiz de bu anlayış doğrultusunda, sadece Mudurnu ve çevresinden derledikleri Halk Oyunları ile Hıdırellez Şenliğimize zenginlik kattılar.

“Bahar Bayramları” konulu broşürümüzde ele aldığımız gibi, yakın dönemlere kadar Mudurnu’muzda kutlanan bahar bayramları arasında; Sultan Nevruzu, Hıdırellez Nevruzu, Betnem, Gündönümü Kır Bayramı gibi etkinlikleri sayabiliriz.

Doğanın uyanışının, soğuk, verimsiz kış günlerinden kurtularak, bereketli, güneşli bahar günlerine ulaşmanın mutluluğu içinde kutlanan ve barış şenlikleri olarak yaşanan bu güzel geleneklerimizin tekrar hatırlanması, günümüzün koşullarına göre modernize edilerek, sıradan eğlencelere dönüştürülmeden,  özü-anlamı yitirilmeden yarınlara taşınması önemli bir görevdir diye düşünüyoruz.

2018 Yılı Mudurnu Hıdırellez Şenlikleri’nin kutlanması çağrımıza destek veren; Mudurnu Kaymakamlığımıza, Mudurnu Belediyemize, Mudurnu Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na, Mudurnu Ziraat Odası’na, Mudurnu Bakkallar ve Tuhafiyeciler Odası’na, Mudurnu SS Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi’ne, Mudurnu Cittaslow yetkililerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Hıdırellez şenliğimiz, saat 16.00’da, bütün katılımcıların yer alacağı “imece - çevre temizliği” etkinliğimiz ile sona erecektir.

Hıdırellez günümüz kutlu olsun. Hıdırellezler, Nevruzlar, Betnemler ve bütün bahar bayramları; tarihsel köklerine, kültürel temellerine uygun olarak kutlansın ve bütün insanlığa barış, huzur, bolluk, bereket dolu günler getirsin.  Hepinize şenlikli ve esenlik dolu eğlenceler diliyorum.”

Etiketler: