Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

EĞİTİM TAMAM SIRA PRATİĞİNDE

EĞİTİM TAMAM SIRA PRATİĞİNDE
Bolu’lu Kadın Çiftçiler Aldıkları eğitimi Pekiştirme Amaçlı Sakarya İlinde Buluna Divan Süt Üretim Çiftliğine Teknik Gezi gerçekleştirdi.


Bolu ili Merkez köylerinde 16.01.2018 -23.02.2018  tarihleri arasında  'Süt Hijyeni ' konulu 14 kurs düzenlendi. Bu kurslara 280 kadın kursiyer katılım sağladı. Eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere Modern Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğini yerinde görmeleri amacıyla  Sakarya (Adapazarı) bölgesinde yer alan  'Divan Süt Üretim Çiftliğine'  teknik gezi düzenlendi. 45 bayan yetiştirici ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi (Zooteknist) Tuba ERTONGA‘nın nezaretinde 1 (bir) günlük teknik gezi düzenlendi.

Konu hakkında açıklamada bulunan İl Müdürü İzzet Murat; “Ülke hayvancılığının bugünkü duruma gelmesindeki en büyük emek şüphesiz ki kadın çiftçilerimize aittir. Onlar hayvancılığımızın gizli kahramanlarıdır. Bu nedenle bakanlığımız da kadın çiftçilere her konuda pozitif ayrımcılık uygulamaktadır. Bu açıdan baktığımızda kadın çiftçilerimizin eğitimli ve donanımlı olması global rekabet ortamında ülkemiz tarım ve hayvancılığını bir adım öne taşıyacak stratejik unsurlardan biridir. Ne mutlu ki Bolu’lu kadın üretici ve üretici adaylarımız eğitimlere yoğun ilgi göstermektedir.

İşte bu yoldan hareketle eğitimlerde edinilen teorik bilgileri pratik uygulamalarla pekiştirmek amaçlı teknik geziler önemli bir etkinlik olarak karşımıza çıkmaktadır.

Modern bir hayvancılık işletmesine yapılmış olan böyle bir gezi ile hayvan yetiştiriciliği adına doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi, güncel ve yararlı uygulamaların yerinde gösterilmesi kadın çiftçilerimizin bakış açılarında olumlu değişmelere yol açmaktadır. Kursiyerlerimiz Divan Süt Üretim Çiftliğin’de görmüş oldukları Rasyon Hazırlama ve grup yemleme, buzağı bakım besleme, barınaklardaki aydınlatma ve havalandırma, açıkta hayvan yetiştiriciliği, hayvansal katı ve sıvı atıkların değerlendirilmesi vb. konularını kendi işletmelerinde de yapmalarının mümkün olduğunu yerinde görme şansı bulmuşlardır. Özellikle açıkta yetiştirilen hayvanların üşüyeceği ve hastalanacağı algısının geçerli olmadığını deneyimlemişlerdir. Daha fazla verim ve kazanç elde edebilecekleri inancıyla geleneksel hayvancılık uygulamalarından vazgeçmeleri bilinci oluşmuştur. Modern hayvancılığı yapmaları için gerekli özgüven ve cesareti elde etmişlerdir” dedi. 

Sakarya İlinde bulunan Divan Süt Üretim Çiftliği 2013 yılında faaliyete geçen 350 baş kapasiteye sahip halen 200 sağmal süt sığırına sahip günlük 3.500 kg süt üretilen modern ve yüksek kapasiteli örnek bir hayvancılık işletmesidir. Kadın çiftçiler kendilerine kapılarını açmış olan işletmenin yönetici ve teknik personeline aydınlatıcı bilgilerinden dolayı teşekkür etmişler ve işletmenin her geçen gün daha da büyüyerek ülkemiz hayvancılığına yön vermesi dileklerini belirtmişlerdir.

Teknik gezi, fuar vb. organizasyonlar hakkında dilek, şikâyet, talep ve önerileriniz için Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.