Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

YASTIKALTI ALTIN’DA 2. DÖNEM BAŞLADI

YASTIKALTI ALTIN’DA 2. DÖNEM BAŞLADI

Ziraat Bankası Sakarya Bölge Müdürü DR. Hamdullah Yuca, yastık altında duran altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla Hazine Müsteşarlığı güvencesiyle, Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası işlemlerinin Bolu Ziraat Bankası Merkez şubesinde ( İzzet Baysal Caddesi) 16-20 Nisan arasında yapılacağı da bildirildi. Yuca ayrıca, yastık altında duran altınların çalınma riski olmadan, devlet güvencesinde yatırıma dönüştürme imkânı bulacağını ve böylece ülke ekonomisine de önemli miktarda kaynak oluşturulacağı söyledi.

Hazine Müsteşarlığı’nın yastık altındaki altının finansal sisteme kazandırılarak yatırımların daha çok yurt içi tasarruflarla finanse edilmesinin sağlaması hedeflenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla ihraç edilecek altına dayalı tahvil ve kira sertifikası ihracında 2’inci talep toplama işlemine başladı.

“2200 TON CİVARINDA ALTIN STOKU TAHMİN EDİLİYOR”

Türkiye’de bulunan altın stoku, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası hakkında bilgiler veren Sakarya Bölge Yöneticisi Dr.  Yuca; “Türkiye’de yaklaşık 2200 ton civarında altın stoku olduğu tahmin edilmektedir. Bunun da yaklaşık 400 Milyar TL’ye tekabül eden bir ekonomik büyüklüğü vardır. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası Hazine Müsteşarlığımızca ihraç edilen devlet iç borçlanma senetleridir. Altın tahvili dediğimiz konu faize duyarlı olmayan bildiğimiz geleneksel yatırımcıların yatırım yapacağı bir türüdür. Altına dayalı kira sertifikası ise faiz almak istemeyen müşterilerimize bulunduğumuz bir enstramandır.

“Hamdullah Yuca, Hazine Müsteşarlığı Altın tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracını neden yapmaktadır konusunu açıkladı. Yuca; “2200 civarında bir altın stoku olduğundan bahsediliyor tabi bu ciddi bir ekonomik büyüklük. Bunun ekonomiye kazandırılması muhakkak ki hepimizin faydasına olacaktır. Hazine Müsteşarlığımızın altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasındaki, temel mantık söz konusu bu büyüklüğün ekonomiye kazandırılmasıdır. Ayrıyeten de burada altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasıyla da yatırımcı tabanın genişletilmesi söz konusu olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının çeşitlendirilmesi de ilave bir güzellik olacaktır.” diye konuştu. 

“MÜŞTERİYE SAĞLANAN AVANTAJLAR”

Altın tahvili ve Altına dayalı kira sertifikası talebini kimlerin yapabileceği ve müşteriye sağladığı avantajları da ifade eden Yuca; “Bireysel yatırımcı dediğimiz gerçek kişi yatırımcılar yurt içi ve yurt dışı yerleşik farketmeksizin bu yatırımcı kitlesinin tamamı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasında yatırım yapabilir. Burada avantajları şöyle sıralayabiliriz: 1’incisi altın malumunuz olduğu sürece kıymetli bir varlıktır. Saklanması her zaman kolay olmayabiliyor. Müşterilerimiz altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası almak vasıtasıyla bu altınlarını devlet güvencesinde saklamaya tabi tutabiliyorlar. Dolayısıyla çalınma, hırsızlık ve kaybolma risklerini bertaraf etmiş olacaklardır.” dedi.

“HERHANGİ BİR LİMİT YOK”

Toplanacak hurda altınların özellikleri ve hangi, tür altınların kabul edilmeyeceğini belirten Yuca; “Toplanacak altınların 22-24 ayar olması gerekiyor. Bunların başında Cumhuriyet Altını, ziynet altını 22- 24 ayar bilezikler, külçe altın şeklinde sayabiliriz. Toplanabilecek altınlar ise üzerinde değerli ve değersiz taş olan altınlar ile Reşat altınları kabul edilmemektedir.” şeklinde konuştu.

Bankaya getirilen altınlar için limit ile ilgili olarak; “Ne alt ne üst limit anlamında herhangi bir limit yok. Vatandaşlarımız ellerindeki altını limitine miktarına bakılmaksızın getirebilirler.” dedi. 

“ALTINLARI GRAM ALTIN OLARAK TALEP EDEBİLİR”

Vade sonunda anapara ödemesinin nasıl yapılabileceğiyle fiziki altın ya da tekrar ihraç talebinde bulunmayan müşteriler için sürecin işlemesini anlatarak; “ Vatandaşların özellikle 4 seçeneği söz konusu. Burada vatandaşlar kendileri adına altın teslimat sürecinde açılmış olan vadesiz altın hesabına dönem sonunda bu altınları gram altın olarak talep edebilir. Bir diğer seçenek fiziki altın olarak talep edebilirler. Tabi fiziki altın olarak talep edebilirden kastımız ziynet, cumhuriyet ve külçe altın şeklinde. Bir başka yöntem de eğer ki bu altının itfa döneminde yeni bir ihraç söz konusu ise vatandaşlar daha önce almış oldukları altın sertifikalarını bu yeni ihraç döneminde de değerlendirmek suretiyle kullanabilirler. Bu üç yöntemi ayrı ayrı kullanabilecekleri gibi ayrı ayrı da kullanabilirler.” diye konuştu.

Kazanç üzerinden vatandaşlardan hesap işletim ücreti, komisyon gibi kesintiler yapılıp yapılmayacağını söyleyen Yuca; “ Bu konuda kesinlikle bir kesinti yapılmayacaktır. Hesap işletim ücreti alınmayacaktır. Tamamen ne hesaplar üzerinden çalışıyor.

“EKONOMİYE KAZANDIRILMASI GEREKİYOR”

Son olarak Bolu’daki altın toplama sürecinin tarih bilgisini veren Yuca; “Bolu’da dün itibari ile başladı. 16-20 Nisan günleri arasında altın sürecimiz devam ediyor. Yoğun bir talep olduğunu da söyleyebilirim. Bu anlamda Bolu’daki vatandaşlarımıza da peşinen teşekkür etmek ve bu fırsatı da kaçırmamaları gerektiğini kendilerine hatırlatmak isterim. Bu süreçte üzerinde durulacak en önemli konu 2200 civarında bir altınımız olduğundan bahsediyoruz. Bunun ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Burada altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası bu büyüklüğün ekonomiye kazandırılması hem devletimiz hem vatandaşımız açısından bir fırsat. İnşallah Bolu’da da çok iyi rakamlarla bu süreci iyi kapatmış oluruz. Tüm Bolulu hemşerilerimizden bu konuda katkı beklediğimizi tekrar ifade etmek istiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler: