Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

TÜM VELİLERE ÇAĞRIMIZDIR

TÜM VELİLERE ÇAĞRIMIZDIR
Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, TEOG yerine getirilen yeni sınav sistemi ve Bolu özelinde sınavla öğrenci alan okullar hakkında basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, TEOG yerine getirilen yeni sınav sistemi ve Bolu özelinde sınavla öğrenci alan okullar hakkında basın açıklaması yaptı. Yeni sistemi eleştirerek tüm velileri yeni ortaöğretim geçiş sistemini birlikte durdurmaya çağıran Gezici; “Yeni sınav sisteminin yıkıcı sonuçlarından çocuklarımızı, öğrencilerimizi kurtarabilmek için bu sistemin uygulanmamasını talep ediyor, Bakanlığı eğitim emekçilerinin, velilerin ve öğrencilerin sesine kulak vermeye davet ediyoruz “dedi.

Ayrıca MEB’in ilgili yönetmelik ve yönergesine karşı yargıya başvuru yapacaklarını da ifade eden Gezici; Konunun sadece 8. Sınıf öğrenci velilerinin değil, tüm toplumun ve ülkenin gelecek sorunu olduğunu bu yanlıştan dönmek için hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğini ve birlikte başarabileceğimizi velilerimize duyuruyoruz” diye konuştu.

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kuleli Gezici sendika binasında bir basın açıklaması gerçekleştirerek; “Aylardır, Eğitim Sen olarak çocuklarımızın, öğrencilerimizin ve ülkemizin geleceğini etkileyecek TEOG sonrası getirilecek yeni sisteme karşı kamuoyunu bilgilendirme faaliyetleri yürütüyor ve mücadele ediyoruz. Eğitim Sen olarak her fırsatta TEOG yerine getirilen sistemin, üniversiteye giriş sınavı gibi olmadığını, dolayısıyla öğrencilerimizin ikinci bir şansının bulunmadığını, bu nedenle de bu hatanın bedelinin ağır olduğunu söyledik. Ve Eğitim Sen olarak bu gelecek sistemin tüm motivasyonun İmam Hatiplere ve meslek liselerine zorunlu kayıt olduğunu en başından beri vurguladık.

MEB tarafından dün yapılan açıklamaya göre, sınava girecek 1 milyon 200 bin öğrencinin sadece %10’u, yani 126 bin 536 öğrenci,  Bakan Yılmaz’ın “nitelikli” olarak tarif ettiği 1367 okula yerleşecek. Bu okulların neredeyse yarısı imam hatip ve meslek liselerinden oluşacak.” ifadelerini kullandı.

“1367 OKULDAN 747 OKUL İMAM HATİP VE MESLEK LİSELERİNDEN”

Belirlenen 1367 okuldan 747’sinin imam hatip ve meslek lisesi olduğuna dikkat çeken Gezici; “Bugüne kadar işaret ettiğimiz sorunu doğrulayan bu açıklamaya daha yakından bakıldığında, 1367 okuldan 747 okulun imam hatip ve meslek liselerinden oluştuğu görülmektedir. Dolayısıyla AKP, 4+4+4 sisteminden bu yana eğitimde izlediği dinselleştirme, akademik eğitimin bitirilmesi ve bu ülkenin çocuklarını itaatkar ucuz işgücü olarak yetiştirme projesini hızla sürdürmektedir.

%10'luk Dilimden Öğrenci Alacak Okullar       Okul Sayısı                 Okulların Kontenjanları

Fen Lisesi                                                                           309                                        34.500

Sosyal Bilimler Lisesi                                                      89                                         9.450

Anadolu Lisesi                                                                 222                                        34.530

İmam Hatip Lisesi                                                           298                                        28.886

Meslek Lisesi                                                                   449                                        19.170

Toplam                                                                            1367                                      126.536

İlimizde %10’luk dilimden öğrenci alacak okullara baktığımızda bizim bütün öngörülerimiz fazlasıyla doğrulanmış durumdadır.

Bolu merkezde; Sadece 2 Akademik lise (Bolu Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi) buna karşılık 2 İmam Hatip Lisesi ve 3 Meslek Lisesi yer almış.

İlçelerde ise Gerede Fen Lisesi ve yine meslek lisesi Mengen Aşçılık Anadolu ve Teknik Lisesi sınavla öğrenci alan okullar olarak belirlenmiş.

Ve ilimizde tek bir tane bile Anadolu Lisesi belirlenmemiştir!

Liselerin en temel amacı yükseköğrenime öğrenci hazırlamaktır.” şeklinde konuştu.

İlimizde Uzunca Yıllar akademik başarısı yüksek öğrencilerin tercih sırası Şu şekilde gerçekleşmiş:

Bolu Fen Lisesi, İzzet Baysal Anadolu Lisesi ve Gerede Fen Lisesi arasında değişmekte ( Gerede Fen Lisesinden İBAL ‘ e nakil isteyen öğrenci sayısı da dikkate değer bir oran), Sosyal Bilimler Lisesi, Atatürk Anadolu Lisesi, Çizmecioğlu Anadolu Lisesi ve Bolu Anadolu Lisesi, Canip Baysal Anadolu Lisesi, Emine Mehmet Anadolu Lisesi, daha sonraki tercihler meslek liseleri ve İmam Hatip Liseleri olarak görülmektedir. Yükseköğrenime öğrenci yerleştirilme başarısı ise yine yaklaşık olarak aynı sıralamada gerçekleşmekte; Fen Lisesinden sonra ilimizde yükseköğrenime öğrenci yerleştirmede İBAL ikinci sırada yer almaktadır.

Şimdi kamuoyu adına soruyoruz;

- MEB tarafından Liselerin en temel işlevi yükseköğrenime öğrenci hazırlamak diye tanımlanırken, Bolu’nun bu konuda başarılı okullarının sıralaması ortadayken  ‘’nitelikli’’ okulları belirlerken siz nasıl bir kriteri göz önüne aldınız? Liselerin amacı mı değişti?

-  Öğrencilerimizin ve velilerimizin daha önceki yıllarda okul tercih sıralaması ortada iken, öğrenci ve velilerimizin tercihlerinin neredeyse tamamını oluşturan Anadolu Liselerimizden neden bir tane bile önermediniz?  Velilerin, öğrencilerin tercihlerine, eğitimcilerin uyarılarına rağmen bu ısrarınız nedeni nedir?

Bu ısrarınızla çocuklarımızın en temel hakkı olan eğitim hakkını engellemiş olmuyor musunuz?

-  Dünyanın neresinde bir ülkenin akademik olarak başarılı öğrencileri din eğitimi ve meslek eğitimi veren liselere gönderilmiştir. Tek bir tane örnek gösterin?

-  Meslek liselerimiz bizim için elbette çok önemli okullarımız. Ancak Meslek lisesine yönlendirme kriteri akademik başarı değildir. Meslek lisesine yönlendirme kriteri ilgi ve yetenektir. Aklı ve bilimi reddeden karar alma süreçleri hangi ülkede başarı sağlamıştır.

“SESİMİZE KULAK VERİN”

Öğrencilerin ve çocukların hayatlarını olumsuz etkileyecek bir sisteme karşı çıktıklarını dile getiren Zehra Kulalı Gezici;  “Eğitim Sen olarak; bu sistem uygulanamaz diyoruz. Velilerimiz ve öğrencilerimiz akademik eğitim istiyor!   Veliye,  öğrenciye rağmen siz istediniz diye akademik başarısı yüksek öğrencilerimiz belirlediğiniz okulları tercih etmedi, etmeyecek.

Bu ülkede bilim ve teknoloji üretecek,  yükseköğrenime öğrenci hazırlayacak akademik liselerimizin ve akademik başarısı yüksek öğrencilerimizin heba edilmesine,  çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceğiz.

Bu uygulama, akademik başarısı yüksek öğrencilerimize kamusal eğitimin dışında özel okulların dayatılmasıdır. Bizler inadına laik, bilimsel ve kamusal eğitim talebimizi yükselteceğiz.

Öğrencilerimizin isteği dışında bir okula yerleştirilmesi halinde açık liseye geçişleri, hatta okul terkleri artacaktır. Örgün eğitimin dışına çıkmış milyonlarca öğrencimize yenileri eklenecektir. Çocuklarımızın, gençlerimizin yeri okullardır.

 MEB’in ilgili yönetmelik ve yönergesine karşı bugün yargıya başvuruyoruz.

Konunun sadece 8. Sınıf öğrenci velilerinin değil, tüm toplumun ve ülkenin gelecek sorunu olduğunu bu yanlıştan dönmek için hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğini ve birlikte başarabileceğimizi velilerimize ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni sınav sisteminin yıkıcı sonuçlarından çocuklarımızı, öğrencilerimizi kurtarabilmek için bu sistemin uygulanmamasını talep ediyor, Bakanlığı eğitim emekçilerinin, velilerin ve öğrencilerin sesine kulak vermeye davet ediyoruz.

                                                           

 

Etiketler: