Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

İSKİLİPLİ ALİMLER BOLU’DA ANILDI

İSKİLİPLİ ALİMLER BOLU’DA ANILDI
Bolu Çor-Der, Bolu Belediyesi ve İzzet Baysal Üniversitesi işbirliği ile İskilipli Alimler Sempozyumu gerçekleştirildi.


İskilipli Alimlerim anlatıldığı sempozyumda Çorum ve İskilip ile akrabalık ilişkisi olan, gönül bağı olan öğretim üyeleri sunum yaptılar.

İskilipli Alimler Sempozyumu Sağlık Mahallesi’nde bulunan Bolu ÇORDER’in yeni dernek binasında, yaklaşık bin kişiye İskilip Tören Yemeği olan dolma ikramıyla başladı. Programa Bolu Valisi Aydın Baruş, İskilip’in yetiştirdiği valiler Orhan Öztürk, Bekir Dınkırcı, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Belediye Başkan Vekili Kazım Konak, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Belediye Meclis Üyeleri, Ak Parti, CHP, SP ve İyi Parti İl ve Merkez İlçe başkanları, MÜSİAD Başkanı Abdullah Abat, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.  İskilip damadı Prof. Dr. Mustafa Aşkar’ın yemek duasında ülkenin birlik ve bütünlüğüne vurgu yapılması katılımcılara duygusal anlar yaşattı. AİBÜ Mavi Salonda başlayan program ise izleyiciler tarafından ilgiyle dinendi.

İki oturum halinde yapılan sempozyumda Bolu ÇORDER Başkanı Fikret Kısar’ın açılış konuşmasının ardından, Bolu Belediye Başkan Yrd. İhsan Ağcan ve AİBÜ Rektör Yrd. Vahidettin Çiftçi söz aldı. Oturum başkanlığını, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Mollaibrahimoğlu’nun yaptığı sempozyumda konusunda öğretim üyeleri sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sunum yapan katılımcıların çoğunluğu Çorum, İskilip ve İskilip’le akrabalık ilişkisine sahip kişilerden oluştuğu, tüm sempozyum içeriğinin Bolu Belediyesi tarafından kitaplaştırılacağı bildirildi. Bolu ÇORDER Başkanı Fikret Kısar; “Bizim Bolu ile akrabalığımız Akşemseddin Hazretlerine dayanır. Mübarek ‘önüm evlik, sonum Göynük’ demiş ve evladı NurulHüda’yı İskilip’e emanet bırakmış olup İskilip’in Evlik Köyünde metfundur. Kanuni Sultan Süleyman’ın ihtişamlı Şeyhülislamı Ebussuud Efendi’nin babası Şeyh Muhiddin Yavsi, II. Beyazıd’ın şeyhi olup, Hünkar Şeyhi diye anılır. Ebussuud Efendi’nin annesi Sultan Hatun, Ali Kuşçu’nun kızı olup her ikisi de İskilip’te metfundur. Hukukçu olan Ebussuud Efendinin aynı zamanda 12 Ciltlik Tefsiri de bulunmaktadır. 4 Padişaha Şeyhülislamlık yapan, sözünü çekinmeden söyleyen şeyhülislam Sunullah Efendi, Ali Kuşçu’nun yeğenidir. Hemşehrimiz, rüşvete, devşirme vezir ve paşalara karşı çıkmış, genç padişah I. Ahmed’e adeta kafa tutmuştur. ‘Sunullah Efendi’nin söyledikleri tutulsa idi Osmanlı duraklamaya girmezdi’ bile denilmektedir. Arapzade Muhammed Nuri Efendi, 1800’lü yıllarda müderrislik ve müftülük yapmış, ilmiye sınıfının önderlerinden olup çok değerli eserleri mevcuttur. Yaşadığı dönemde, 49 Köy ve Mahalle, 3.315 Hane ve 11.920 nüfusa sahip İskilip’te 11 Medrese ve çok sayıda müderris bulunmakta idi. Aynı dönemde Kastamonu’da 16, Bolu’da 13, Göynükte 4, Bartın’da 1, Tokatta 3 medrese bulunmaktaydı.

Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde 1684 yılları İskilip’i için ilm ve hilm beldesi ifadesini kullanıp, ‘Uleması gayet kesret olmak üzere her camide medrese ve müderrisi olup, 300 adet Hafız-ı Kuranı vardır’  der. Muhammed Nuri’nin oğlu Emin Efendi, önce müfettişlik sonrasında müftülük yapmış olup, Peygamber Efendimizi övdüğü 88 Sayfalık kasidesi ve 45 sayfalık Mahkeme Adabı, Kadılar ve Zabit Katiplerine yönelik eseriyle tanınır. Emin Efendi’nin büyük oğlu Osman Nuri, babasının medresesinde müderrislikten sonra 1893 yılında İskilip, Kurucu Belediye Başkanlığı yapmıştır.

Mehmet Atıf Efendi’ye gelince, ilk tahsilini İskilip Rüştiyesi’nde ve Cacabey Medresesinde yaptıktan sonra ilim tahsili için, babasına rağmen İstanbul’a gitmiş, Fatih müderrisi olmuş, dönemin İlahiyat Fakültesini bitirmiş, Kabataş Lisesinde Arapça Öğretmenliği yapmış ve şimdiki YÖK Başkanlığı diyebileceğimiz Darülfünun’un başına geçmiştir.

Sempozyumumuza konu olan tüm bu isimler, hiçbir zaman vatanseverlikten vazgeçmemiş, ilmini milletine adamış değerlerdir. Elinde müspet bilgi ve belgesi, medeni cesareti olmayan, kabaca klavye kahramanları diyebileceğimiz bir takım şahısların, herkese açık olan sempozyuma gelip konunun uzmanlarıyla tartışmak yerine iftiraya sarılmalarına en güzel cevabı programın içeriğiyle verildiğini düşünüyor ve diyoruz ki; bu programa gerek konuşmacı, gerekse izleyici olarak gelen herkes, emin olun, en az sizler kadar ve hatta sizden daha fazla vatanseverdir. Son olarak, bu programın gerçekleşmesinde payı olan, salon temini ve akademik desteği sağlayan Rektörümüz Mustafa Alişarlı’ya, tanıtım ve organizasyon desteği için Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’a ve tüm emeği geçenlere, Bolu’da yaşayan 15 bin Çorumlu adına teşekkür ederiz. Bu vesileyle üniversitemizi ve daha bir çok kurumu bizlere kazandıran, büyük hayırsever İzzet Baysal’ı, geçmişten günümüze tüm şehit ve gazilerimizi ve özellikle AFRİN kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyoruz” şeklinde konuştu.
Etiketler: