Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“KURAKLIĞA RAĞMEN HİÇBİR İLDE SU SIKINTISI YAŞAMAY

“KURAKLIĞA RAĞMEN HİÇBİR İLDE SU SIKINTISI YAŞAMAY
Bolu’da, Abant Tabiat Parkı’nda düzenlenen Orman Ceza Hukuku Sempozyumu’na katılan Orman ve Su İşler Bakan Veysel Eroğlu, sempozyumun ardından Bolu Valiliği’ni ziyaret etti.

Bolu’da, Abant Tabiat Parkı’nda düzenlenen Orman Ceza Hukuku Sempozyumu’na katılan Orman ve Su İşler Bakan Veysel Eroğlu, sempozyumun ardından Bolu Valiliği’ni ziyaret etti. Ziyaret sonrası Bolu Valiliği Abant Toplantı Salonu’nda açıklamalarda bulunan Eroğlu, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı duyulan endişeyle ilgili olarak “Kamuoyunda bu yılın çok kurak geçtiği ve şehirlerin susuz kalınacağı yönünde endişeler var. Bu endişeyi bertaraf etmek için çalışmalar yaptık. Sadece 3 ilde sorun olacağını düşündük ve önlemler aldık. Bu kuraklığa rağmen hiçbir şehrimizde su sıkıntısı yaşatmayacağız” dedi.

Yaz aylarında meydana gelebilecek orman yangınlarıyla ilgili alınan tedbirlerle ilgili de konuşan Eroğlu; “İlk defa açıklayım burada Bolu çok bereketli bir yer. Biz şimdi çok muhteşem bir sistem kurduk. Dünyanın en ileri sistemi diyebilirim dünyada ilk 6’ya girebilecek  ‘’Acil Durum Yönetim Merkezi” sistemi” diye konuştu.

“KURAKLIĞA RAĞMEN SU SIKINTISI YAŞAMAYACAĞIZ”

Kuraklık yaşanmasına rağmen hiçbir şehirde su sıkıntı yaşanmayacağını ve gerekli tedbirlerin alındığı ifade den Eroğlu; “Bakın yağışlar başladı. Geçen sene 44 yılın en kurak yılını yaşadık. 1972 yılında büyük bir kuraklık olmuş arada da kuraklıklar var mesela 1994, 2000, 2007, 2014 sonra 2017’de büyük kuraklıklar oldu. Fakat en büyük kuraklık 1972’de olmuş daha sonra 2017 yılında ama şu an biz gerekli tedbirleri aldık. Hatta burada su için ne var biri içme suyu. Biz iki gün önce benim başkanlığımda bütün kurumlar bilhassa DSİ, Su yönetimleri genel müdürlüğü toplandık neticede hangi şehirlerde sıkıntı olabilir bunlar için. Biz aslında bunu Nisan, Mayıs ayında yapıyorduk ama bu sene kamuoyunda böyle bir endişe var. Acaba çok kurak geçti, şehirler susuz kalır mı şeklinde bir endişe var. Tabi bizim de büyük bir tecrübemiz var. Bu endişeyi bertaraf etmek için oturduk sadece 3 şehirde sıkıntı olma ihtimali vardı, onlar için de gereli tedbiri aldık. Dolayısıyla ben buradan şunu söylüyorum; bu kuraklığa rağmen hiçbir şehrimizde su sıkıntısı yaşamayacağız” değerlendirmesinde bulundu.

“İLAVE TEDBİRLER ALIYORUZ”

Tedbir aldıkları 3 ilin hangileri olduğuna ilişkin Eroğlu Kilis, Adıyaman ve Gaziantep illerinde, Suriye'den gelen mülteciler sebebiyle su sıkıntısı yaşanmaması adına tedbirler aldıklarını belirtti. Eroğlu; “Kilis’te bir sıkıntı var. Çünkü oranın normalde nüfusu 70 bin. Ama oraya 135 bin ilave Suriye’den mülteci geldi. Bizim oradaki hesaplarımız alt üst oldu. 2030 yılına kadar yetecek su yetmemeye başladı. Dolayısıyla oraya ilave tedbirler alıyoruz. Gaziantep’te 500 bin kişi var. Ey Batı; Sen 300 kişiyi almak için o kadar zulüm yapıyorsun. Bizim sadece Gaziantep’te 500 bin kişi var. Biz onları almasak hepsini öldüreceklerdi. Bir insanın kim olursa olsun, bırakın insanı hayvanları bile koruyoruz. Hiçbir insanın ölmesine müsaade etmeyiz. Onlar gönül coğrafyamızın insanı. İnanışı etnik unsuru ne olursa olsun biz onların hepsini kabul ettik. 3 milyon 600 bin kişi var şu anda Türkiye’de. Gaziantep’te de su yetiyordu. Önümüzdeki yıl belki yetmeyebilirdi. Sayın Cumhurbaşkanımız talimat verdi. Yıldırım hızıyla burada 106 kilometre isale hattı ile Düzbağ’dan su getireceğiz. Adıyaman’da da tedbirler aldık. Başka ilde problem yok. Mayıs ayında bir toplantı daha yaparak her şeyi kontrol altına alacağız. Su zengini değiliz ama suyu çok iyi yönetiyoruz. Türkiye su zengini değil” ifadelerini kullandı. 

“SU ZENGİNİ DEĞİLİZ”

Fazla suyun fazla ürün olmadığına dikkat çeken Bakan Eroğlu; “Sulama ile ilgili çareler var. Güneydoğu Anadolu’da geçen yıl  %70 nispetinde yağışta bir azalma oldu. Yağması gerekenin 1/3 yağdı. 15-20 gündür yağış devam ediyor. Bu haftadan itibaren de yağışlar var. Tarımsal kuraklık kalktı. Çiftçilerimizle oturduk konuştuk. Geçtiğimiz Perşembe Şanlıurfa’daydım bütün muhtarlar, çiftçileri topladık. Bu sıkıntıyı beraber aşarız dedik. Vahşi sulamayı terk edeceksiniz, yağmurlama ve damlama sulamayla, bizde her türlü desteği vereceğiz. Bu şekilde yaparsan hep tarlanı kurtartırsın, çoraklaşma tuzlanmayı önlersin hem de mevcut su ile sulamanı yaparsın. Bol su kullandığın zaman verim azalıyor optimum en uygun su miktarında su kullanınca verim de artıyor. Suyu çok iyi yönetiyoruz, su zengini değiliz biz bunu herkes bilsin. Türkiye su zengini değil ama suyu çok akıllı yönetiyoruz. Biz suda çok büyük düşünüyoruz, günü birlik çözüm değil 30-40 yıl sonrasının hesaplarını yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

“ORMAN YANGINLARIYLA İLGİLİ SİSTEM KURDUK”

Bolunun bereketli bir yer olduğuna dikkat çeken Eroğlu, ilk defa yeni kurdukları sistemden bahsetti Bakan Eroğlu; “Biz şimdi çok muhteşem bir sistem kurduk. Dünyanın en ileri sistemi diyebilirim dünyada ilk 6’ya girebilecek  ‘’Acil Durum Yönetim Merkezi” sistemi. Sadece orman yangınları, kırsal alan yangınları, taşkınlar, heyelan, sel vs. gibi sıkıntılar olduğu zaman 365 gün 24 saat hizmet edecek. Orada çok kapasiteli arkadaşlar var. Bu arkadaşlar ile acil durumu yöneteceğiz. Şimdiden bu konuda tedbir aldık. Benim odamdan yangını söndürmeye giden uçağın özellikle hızını, koordinatlarını, kaç saniye sonra oraya ulaşacak bunu görecek teknolojiye sahibiz. Dolayısıyla bütün araçlarımızı takip ediyoruz. Ayrıca biz orman yangını çıkmaması için bir takım ön tedbirler alıyoruz. Antalya’da Dünyada ilk 6’ya giren uluslararası bir yangın önleme ile ilgili bir bilgi merkezi var. Herkes eğitimden geçiyor. Aksi takdirde bu insanlarda hayatlarını kaybedebilir. Bu bakımdan gerekli tedbirler alıyoruz”dedi.

 

 

 

Etiketler: