Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

SAHİPLENDİRİLEN KEDİ VE KÖPEKLERE ÇİPLİ TAKİP

SAHİPLENDİRİLEN KEDİ VE KÖPEKLERE ÇİPLİ TAKİP


- Bolu Belediyesi Hayvan Hastanesi Doğal Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi'ne tedavi amaçlı getirilen ya da barınaktan sahiplendirilen kedi ve köpekler, takılan mikroçiple takip ediliyor

- Sistem tarafından 24 saat takip edilen mikroçip takılan kedi ve köpeklerin hem aşı zamanları izlenebilecek hem de terk edildiğinin tespiti halinde sahipleri hakkında işlem başlatılabilecek

- Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Kolludemiroğlu:

"Hayvan bırakıldığı zaman çip sayesinde kim tarafından bırakıldığını tespit edebileceğiz ve ona bir uyarı göndereceğiz"                        Bolu Belediyesi Hayvan Hastanesi Doğal Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi'nde mikroçip takılan kedi ve köpekler, terk edilmeleri halinde sahipleri hakkında işlem başlatılabilecek.

Bolu Belediyesi tarafında Aşağı Soku Mahallesi'nde kurulan Hayvan Hastanesi Doğal Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi'nde il, ilçe ve bölgeden gelen hayvanlar tedavi ediliyor.

Sahipleri tarafından merkeze getirilen hayvanlar tedavilerinin ardından teslim edilirken, sokak hayvanları ise hayvan barınağına gönderiliyor.

Merkezde kedi ve köpeklere aynı zamanda daha sonra takip edilebilmesi için enjekte edilen mikroçipler, hayvan sahiplerinin bilgileriyle eşleştiriliyor.

Kedi veya köpeğini kaybedenlere kısa bir süre içerisinde ulaşılarak, yerinin tespit edilip sahibine kavuşturulması planlanıyor. Ayrıca, evcil hayvanını bilerek sokağa bırakanlar hakkında da hem işlem başlatılması hem de bu kişilerin bir daha hayvan sahiplenebilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Koray Kolludemiroğlu, yaptığı açıklamada, yeni faaliyete geçen hastanede ameliyathane, ultrasonlu muayene odası, röntgen salonu, tahlil laboratuvar ünitesi, operasyon öncesi ve sonrası bakımların da yapılabileceği ünitelerin yer aldığını belirterek, alttan ısıtmalı olan tesiste otomatik suluklar ve havalandırmanın da bulunduğunu söyledi.

Kolludemiroğlu, sahipli ve sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması amacıyla "mikroçipli takip sistemi" çalışması başlattıklarını ifade ederek, "Aynı zamanda halk sağlığını doğrudan ilgilendiren hayvanlardan insanlara geçen zoonoz hastalıklarının da kontrolünü sağlayacağımız bir kayıt sistemi. Bu çalışma bilgisayar yazılımlı ve hayvanların aşılarının kontrol edildiği, aşıların yapılması için hayvan sahiplerine mesajların atılabileceği ve onlara uyarıda bulunabileceği, hayvanlarının bakımlarını yaptırması için teşvik edici ve uyarıcı bir sistem." diye konuştu.

Çiple şehirde bulunan tüm hayvanlar takip edilecek

Çipi takarak evcil hayvanın ve sahibinin bilgilerini sisteme girdiklerini anlatan Kolludemiroğlu, sistemin aşı tarihi konusunda kendilerini uyarmasının ardından hayvan sahibine ulaştıklarını bildirdi.

Kolludemiroğlu, özellikle köpeklerden insanlara geçen ölümcül kist hastalığının olduğuna dikkati çekerek, aynı zamanda da kuduz hastalığının önüne geçmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Çipi herkesin taktırmak zorunda olduğuna dikkati çeken Kolludemiroğlu, hayvanların kayıt altına alınması gerektiğinin altını çizdi. Kolludemiroğlu, şunları kaydetti:

"Belediyemiz tarafından tüm hayvanlar kayıt altına alınacak. Bizim kontrolümüz altında ve diğer veteriner hekimlerle iş birliği içerisinde bu hayvanların sağlık kontrollerini yapacağız. Çiple şehirde bulunan tüm hayvanlar takip edilecek. Hayvanı kaybolan kişi gönül rahatlığıyla bize bildirecek. Bizim belediye ekiplerimiz hayvanınızı yakaladığı zaman çipi okuyucuyla okuyacak. Okumanın ardından hayvan sahibinin ismi ve bilgileri çıkacak. Bilgiler doğrultusunda biz kaybolan hayvanınızla sizleri kavuşturmuş olacağız. Aynı zamanda da bunun uyarısı olacak. Hayvanın başıboş bırakılması onun her türlü tehlikeye maruz kalması anlamına geliyor. Bu manada da vatandaşımıza bir uyarı yapacağız."

Kolludemiroğlu, bir daha da hayvanın başıboş kalmasının önüne geçmeyi de hedeflediklerini belirterek, "Hayvan bırakıldığı zaman çip sayesinde kim tarafından bırakıldığını tespit edebileceğiz ve ona bir uyarı göndereceğiz. Bir daha hayvan bakamayacağı kanaati oluşacak. Komisyonlarca da o kişi hayvan sahiplenmek isterse de ona bir daha hayvan sahiplendirme işlemi gerçekleştirilmeyecek. Hem hayvan hem de insan sağlığı açısından bizim için çok iyi bir kontrol sistemi olacak." ifadelerini kullandı.

Hayvanların sahiplendirilmesi kapsamında da çalışmaların yapıldığına işaret eden Kolludemiroğlu, 2017 yılı içerisinde 217 evcil hayvanı sahiplendirdiklerini sözlerine ekledi.

Etiketler: