Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

10 BİN YILLIK BUĞDAY İÇİN PROTOKOL

10 BİN YILLIK BUĞDAY İÇİN PROTOKOL
Bolu belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) arasında 10 bin yıllık tarihsel geçmişe sahip ıza buğdayının korunması, yaygınlaştırılması ve tescili için protokol imzalandı.

Protokol töreninde konuşan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Coğrafi işaret aldıktan sonra belki gelecek sene Bolu’nun tamamında, binlerce dönüm araziye ıza buğdayı ekilmesi sağlanacak. Alım garantisi konusunda, Bolu Belediyesi olarak bu yükün altına gireceğiz. Bunu da Bolulu çiftçilerin gelirlerini arttırmak için yapacağız” dedi.

Iza bulguru için coğrafi işaret alınmasına ilişkin Bolu Belediyesi başkanlık makamında gerçekleşen protokol imza törenine Belediye Başkanı Yılmaz ve AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Alişarlı’nın yanı sıra; Tarım İl Müdürü İzzet Murat, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, AİBÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Zencirci, Zirat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Faheem S. Baloch, Park ve Bahçeler Müdürü Aylin Aydın, belediye ve üniversitenin ilgili personelleri katıldı.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Nusret Zencirci ve arkadaşları tarafından yürütülen araştırmada, 10 bin yıllık tarihsel geçmişe sahip buğday türlerinin atası olarak bilinen Iza buğdayının besin değeri çok zengin, genetiği değişmediği, DNA’sının bozulmadığı ifade edildi. Ayrıca coğrafi işarete alınması için tohum elde ederek toplam 300 dönümlük bir alana ekim yapıldığı da belirtildi.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın imzalayarak resmileştirdiği protokol ile sağlıklı ve doğal bir besin kaynağı olan ıza buğdayının üretiminin yaygınlaştırılması, tanıtılması hedefleniyor.

“BU ÇALIŞMA BOLU’MUZA HAYIRLI OLACAKTIR”

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, konuya ilişkin basın mensuplarına yaptığı açıklamada,  “Üniversitemiz ve Bolu Belediyemiz bölgemizde yetişen, 10 bin yıllık bir serüveni olan ve genleri değişmemiz ‘Iza Buğdayının’ coğrafi işaretini alınmasıyla ilgili yapacağımız çalışmanın imza törenini gerçekleştiriyoruz.  Biz tabi bölgemizdeki her şeye sahip çıkıyoruz. Daha önce müziklerimizin birçoğunu tescilletirmiştir. Şuan yine üniversitemizle yaptığımız çalışmalarla, bölgemizdeki bitkilerin tamamıyla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte her şeyimizi tespit etmek, tescillemek ve coğrafi işaretini almak istiyoruz. Bu konuda bizlere en büyük desteği, bilimsel çalışma olduğu için üniversitemiz veriyor. Başta rektörümüz olmak üzere, tüm hocalarımıza verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah yapacağımız bu çalışma Bolu’muza hayırlı olacaktır” diye konuştu.

 “BİNLERCE DÖNÜM ARAZİYE IZA BUĞDAYI EKİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ”

Başkan Yılmaz Bolu’da bu yıl 200 dönüm arazide ıza buğdayı ekimi yapıldığını söyledi. Yılmaz; “Eğer bu işte başarılı olacaksak ki bu başarılı olacağımıza yürekten inanıyorum. Karacasu yolu üzerindeki park ve bahçeler müdürlüğümüzde bir tane su değirmeni inşa edeceğiz. Bu buğdayları da kendi su değirmenimize öğüterek, hiç katkısız unlu mamüller olarak vatandaşlarımıza sunacağız. Coğrafi işaret aldıktan sonra belki gelecek sene Bolu’nun tamamında, binlerce dönüm araziye ıza buğdayı ekilmesi sağlanacak. Alım garantisi konusunda, Bolu Belediyesi olarak bu yükün altına gireceğiz. Bunu da Bolulu çiftçilerin gelirlerini arttırmak için yapacağız. ” dedi.

 “COĞRAFİ İŞARET ALINMASI BOLU İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın verdiği destekten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek; Iza buğdayı için coğrafi işaret alınmasının Bolu için önemli bir adım olduğunu belirtti. Alişarlı; “Çalışma bununla başlayacak, ardından tanıtılması yapılacak. Ayrıca Avrupa Birliği de coğrafi işaretlemeye önem veriyor. Eğer bir ürün coğrafi işaret almışsa, değeri bir iken 10’a çıkabiliyor. Böyle bir katkısı da olacak. O nedenle sayın başkanımıza böyle bir çalışmaya destek vermesinden dolayı teşekkür ediyorum.”  ifadelerini kullandı.

“IZA, SEBEN’İN BOLU’NUN ÖNEMLİ BİR BİTKİSİ”

Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Zencirci,10 bin yıllık geçmişi, olan ıza buğdayın önemli bir bitki olduğunu vurgulayarak; “Iza, Seben’in Bolu’nun önemli bir bitkisi. 10 bin yıllık geçmişi var. Buğdayın atalarından. Sağlık açısından, bizim yaptığımız çalışmalarda üstün özelliklere sahip. Örneğin, karoten, protein değeri yüksek. Göz, kalp sağlığını olumlu etkileyen özellikler. Oldukça geniş bir çalışma portföyümüz var bu çalışmada. Böyle bir noktaya gelmesine açıkçası çok mutlu oldum. Bolu için büyük şans.” şeklinde konuştu.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı,  daha sonra Iza buğdayı için iki kurum arasında yapılan coğrafi işaret alınması ile ilgili protokolünü imzalandı.

 

 

Etiketler: