Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“GÖREVİMİ LAYIKIYLA YAPTIĞIMA İNANIYORUM”

“GÖREVİMİ LAYIKIYLA YAPTIĞIMA İNANIYORUM”
Alt yapının başarılı teknik adamlarından Yılmaz Özen kulübün resmi yayın organı Boluspor dergisine yapılan çalışmalar ve kendisi hakkında açıklamalarda bulundu.


Alt yapı konusuna dikkat çeken Özen, Alt yapı hocaların temeli oyuncularına iyi vermesi gerektiğini ifade ederken; “Boluspor altyapı olarak Türkiye’deki Süper Lig ekipleri olmak üzere çok kulüpten oldukça önde” dedi.

U16 altyapıyı üstlenen Yılmaz Özen, futbolla tanıştığı günden bugüne sürekli Boluspor’un hizmetinde olmuş. Futbolculuk döneminde ve sonrasında devamlı Boluspor’a hizmet vermiş olan Özen, çalıştırdığı gruplardan A takımına, A2’ye kadar yükselen ve başka kulüplere transfer olan oyuncularının başarılarının kendisini çok mutlu ettiğini, altyapıda verilen temelin mutlaka sağlam olması gerektiğini vurguluyor.

YILMAZ ÖZEN İLE YAPILAN RÖPORTAJIN SATIR BAŞLARI ŞÖYLE:

“HEPSİNDEN BİR ŞEYLER ALDIK”

1973 Bolu doğumluyum. Futbola ortaokulda rahmetli Adnan hocam vardı matematik öğretmeni, okul maçlarında 50.Yıl Ortaokulu’nda oynarken beni beğenip Boluspor’a yönlendirmesiyle oldu. Altyapıda bütün kategorilerinde çalıştım. Cahit Sinan, Asım Tiftikçi, Şener hoca vardı, hepsi birbirinden farklı kişiliklerdi. Hepsinden bir şeyler aldık, Cahit hoca disiplinliydi, Şenol hocanın yaklaşımı daha yumuşak, Asım hoca daha ön görülüydü ve beni o zamanlar yaş gruplarında yaş zorunluluğu yoktu, ben 2–3 yaş küçük olmama rağmen büyüklerle beni yetiştirmeye başladı.

“34 YAŞIMDA FUTBOLCULUĞUMU NOKTALADIM”

Takımımız o zamanda 1.Lig’deydi ve başımızda Şenol hoca vardı, PAF Ligi maçları aynı sahada oynanıyordu, o da maçlarımızı takip ediyordu. Şenol Güneş ile A takımı maceram başladı, daha 17 yaşımı doldurmamıştım, 18’den önce profesyonel olunamıyordu o dönem. Fiziksel olarak küçüktüm, kiralık dönemim oldu, sakatlıklar geçirdim, daha sonraki dönemde Mehmet Başaygün hocayla beraber Marmarisspor maceram başladı. Sercan ve Müfit abinin olduğu tecrübeli bir takıma gittik, orada şampiyon olduk. Türkiye şampiyonasında gösterdiğim performansla şu anki Osmanlıspor’a geçtim. Orada 4 sene sonra Süper Lig’e çıktık. Üsküdar Anadolu, Kırşehir, Çankırıspor ve en son Afyon’da 2007’de şampiyon olduk. Daha da devam etme durumum vardı ancak yeni çocuğum olmuştu, ailemin yanında olmak duygusu ile 34 yaşımda futbolculuğumu noktaladım.

AKTİF FUTBOLDAN SONRASI

Aktif futbolculuğumu bırakınca kursa başvurdum. 2008’de UEFA B belgesini aldım, daha sonra Necip Başkanımızın olduğu bir yönetim kurulumuz vardı, o zaman altyapıda başladım 2009’da. Geldiğimde Akademi liglerinin kurulduğu ilk zamandı. 15 yaş grubunda başladığım çalışmalarıma 2. Senemde 16 olarak devam ettim ve Türkiye 3.sü olduk Akademi Ligi’nde. Büyük bir başarıydı bu, o zamanki şartlara göre. Bir Emre Kılınç bünyemizdeydi, onun takım performansıyla yetenekleri birleşince o süreçte ilk meyvemiz olmuştu Emre Kılınç. O zamanki takımdan profesyonel seviyede 3–4 oyuncumuz A takımda devam ediyor. Abdullah Abat, Emin Semercioğlu, Mehmet İnceayan dönemlerinde de çalıştım. Daha sonra Necip Başkan döneminde yine A takımı serüvenim oldu. Cihat hocayla beraber hem altyapı hem de A takımla çalıştık.

“TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDUK”

94 yaş grubunu teslim ettikten sonra 99 grubunu Bolu içerisinde iyi bir taramayla, amatör takımlar, okul maçları, futbol okulu olsun tüm çocukları buradan aldım. Onlarla beraber 2014’de Türkiye şampiyonu olduk. O zaman Nike Premier diye Avrupa Şampiyonası vardı, Avusturya’ya katıldık. Çok üst seviye bir turnuvaydı. Feyenord, Ajax gibi ünlü Avrupa takımlarının olduğu turnuvaydı. Ben Boluspor’un A takımının o anki zor bir süreci olduğundan altyapıyla gidemedim turnuvaya, son 6 maç vardı ve en az 4 galibiyet gerekiyordu. Yardımcılarım Hasan ve Tayfun hoca ve oyuncu grubumuzla beraber takımımızı bu ligde tuttuk.

Altyapıdaki takımımızla o senenin akabinde 2. Sene Türkiye ikincisi olduk. Trabzon’da final oynadık ve uzatma penaltısıyla kaybettik, şu anda altyapıda 3 tane Türkiye şampiyonluğu var. O çocuklarımız şu anda A2’nin temelini oluşturmakta. Hakan Özkan, Kutay Aydın, Özgür Kazar vardı, kaleci Ertuğrul Boluspor’a geldiğinde o Fenerbahçe’ye transfer oldu. Federasyon yeni bir yapılanma yapıp beni burada görevlendirmişti, Bolu’daki yetenekli oyuncuların bireysel antrenmanlarıyla ilgili gelişimlerini sağlamak için küçük bir grup. 10 kişilik bir gruptu ve Futbol Okulumuzdan, amatörlerden aldığım oyunculardı. Şu anda A takımda olan Furkan Demir, Mutlu, bunlar da o temelden çıkan oyuncular. Daha sonra bir görev değişimi oldu. Metin Kumaş ve Adil Semercioğlu ile yeni bir organizasyon gerçekleşti, tesislerin bakımı, modernizasyonu, tekrardan yeni bir oluşum yapıldı. 2001 grubunu bana teslim ettiler.

“HOCALARIN TEMELİ İYİ VERMELERİ GEREK”

Hocaların temeli oyuncularına iyi vermesi gerekiyor, beslenme olsun, antrenman düzeni olsun, sanki çocuk ilkokula başlar gibi temel iyi verilirse, ileride fiziksel, koordinasyon anlamında eksiklerini öğrendikleriyle birleştirdikleri zaman üst seviyelere geldiklerinde kendilerine A takımda yer bulabilirler. A takım seviyesine gelen oyuncunun pozisyon bilgisi, mevkiindeki bire bir oyunları, saha organizasyonları önemlidir. Kuvvetlenme ve yeterlilik seviyesi üst takımlarda belli bir seviyeye girer. Oyuncu başarılıysa bunda temelinde aldığı doğruların önem büyüktür, burada da hocanın katkısı ön plana çıkar. Zor bir grubumuz var, bu grupta 5–6 tane takım Süper Lig altyapı takımları. 1. Hafta itibarıyla takımımız lider. U16 olarak bu önemli, çünkü o yaş grubu ergenlik yaşında olan çocuklarımız, oynadığı iyi futbol, aldığı zevk ve sonuç bu çocukların daha ileri seviyelere hazırlayan etkenler.

2001 grubumuzun çoğunluğu Bolu’dan. Benim şöyle bir kavramım var; dışarıdan aldığımız oyuncu eğer varsa, içeriden aldığımız oyunculardan bunların bir tık daha iyi olması lazım. Ben o konuda biraz katıyımdır. Dışarıdan gelen oyuncunun Boluspor Kulübü’ne masrafı var, sorumluluğu daha fazla, aileler size teslim ediyor, o nedenle ben 7–8 senedir buradayım, o nedenle dışarıdan aldığım oyuncu sayısı 6’yı geçmez. Bu oyunculardan en alt seviyede aldığım oyuncuların çoğu profesyonel liglerde görev yapmakta. İyi bir grubuz.

“BOLUSPOR BİZİM MARKAMIZDIR”

Boluspor bizim takımımız, her türlü şartta verilen görevden asla kaçmayız, ben Boluspor’da Abdullah Abat döneminde Oğuz hocadan sonra, başka yönetim zamanında gene geldik, son altı maç görev aldık, Necip Başkan döneminde Fuat Çapa’dan sonra kupa maçında tekrar geldik, ben hangi şartlar olursa olsun bu işin içinden geldiğimden ve Boluspor’a verebileceğimiz hizmetlerden asla geri durmadım. Her zaman da hizmet etmeye hazırım. A takımında 12 maç yapmışım 3 mağlubiyet almışım 8–9 galibiyet almışım, şans da diyebiliriz, kısmette. Bu aldığım sonuçlar Bolu’da beni daha da sevilir bir insan konumuna getirdi, bu da beni çok mutlu ediyor. İzzet Baysal ve Boluspor şehrimizin gerçek markalarıdır. O nedenle ne mutlu bizlere ki, Boluspor’un bize kattıkları şehir ile bütünleşmemize fayda sağlamıştır.

“16 YAŞ GRUBU EN ZOR GRUPTUR”

16 yaş grubu en zor gruptur. Benim bu grup 3. yaş grubumdur. Oyuncu ergenlik yaş grubu olduğundan her an kimlik değiştirebilecek bir vaziyette. Asi bir ruh yapısı içindeler ve her an kavgaya hazırdırlar. Bazı an olur, onu futbolu bırakmaya götürebilir. Kan dolaşımları farklı, bir hafta kötü oynar, onu 2–3 haftaya götürebilme durumu olur. Burada hocanın onlarla zaman zaman aynı seviyeye inerek destek olması gerekir. Kafa yapısı olarak mental olarak katkı vermesi gerekir. Bunlar yarışmacı bir kimlik taşırlar. Bazı oyucular yetenekleriyle bazıları takım oyununu benimseyerek öne çıkarlar. Çok etkili bir ön grubum vardı eki çalıştırdığım bir grupta. 4’lü olarak çok etkiliydiler. Gol atan her zaman ön planda görülür, ancak onun haricinde benim o dönem oyunu doğru oynayan oyuncularım da vardı. Kimsenin beklemediği bir oyuncum vardı onlardan, şu an A2 takımında, sezon başı bu çocuğumuzu Fenerbahçe istedi. Hiç kimse bu oyuncumuzu hesaba katmıyordu. Karakteristik özellikleri, çalışma temposu, çabukluğu, eki olması, pozisyon bilgisi Fenerbahçe’nin dikkatini çekmişti. Üst seviyelerdeki hocalar bu tür oyuncuları ister. İşi doğru öğrenen oyuncular kıymetli oyunculardır.

“SAİT HOCA ALTYAPI TECRÜBESİYLE BOLUSPOR İÇİN AVANTAJ”

Altyapı hocalarımızla gruplarımızdaki oyuncularımızın durumlarını paylaşıyoruz. Bazen görev değişimleri tabii ki yapılıyor, yaş grupları da değişebiliyor. Devamlılık sağlanabilmesi ve ileriye dönük ışık veren çocuklarımızın değerlendirilebilmesi açısından tüm altyapı çalıştırıcıları birbirleriyle kontak halindedirler. Sait hocanın altyapılarda uzun süre çalıştığını biliyoruz. Almanya, Hollanda, İtalya ve İspanya’da, İngiltere’de futbolu bırakanlar önce altyapılarda görev alıyorlar. Futbolun üst seviyelerde oynandığı ülkelerde önce altyapıya, örneğin Guardiola Barcelonalı dünyaca ünlü futbolcu, futbolu bıraktı, altyapıda başladı, Liverpool’da Gerard futbolu bıraktı altyapıda hocalığa başladı. Bunlar tecrübelerini ve bilgilerini temele yayacaklar. Almanya’da bütün hocaların Akademik liglerde görev alıp bu takımların başına geçtiğini görürsünüz. Sait hoca da altyapı kültürü olan bir hoca, o konuda bilgi sahibi. Yaptığımız toplantılar o nedenle önemli. A takım seviyesinde olan hocanın bizlere zaman ayırması da çok zordur. O bizim çalışma şartlarımızı aşağı yukarı tahmin eder. Yukarıya gelen oyuncularımıza nasıl davranılması gerektiğini bilen değerli bir hoca. Bu bizim için büyük avantajdır. Alttan A takıma gelen oyuncu büyük bir heyecanla oraya gidiyor, onu orada yumuşatmak, başını okşamak, rahat olması için ilgi alaka göstermek Sait hocanın ve oyuncularımızın artı avantajıdır. Bu bizlere ve Boluspor’a pozitif bir kazanım olacaktır.

“BOLUSPOR ALTYAPI OLARAK OLDUKÇA İLERİ”

Boluspor altyapı olarak Türkiye’deki Süper Lig ekipleri olmak üzere çok kulüpten oldukça önde. Umut Meraş, Burak Asan, Cengizhan, Furkan, Mutlu ve daha önce ismini saydığım bu gençleri altyapısından A takımına çıkarmış bulunmakta. Her sene bu sürecin içine dahil olan oyuncularımız var. Sistemimiz böyle devam ettiği süreçte Boluspor Kulübü’nün başarısı daha da ileriye gidecektir. Başkanımız tecrübeli bir insan, o da görüyor, bu ekonomik şartlarda Bolusporumuzun altyapısından oyuncu yetiştirebilmesi ve Türk futboluna kazandırılması anlamında altyapıya oldukça önem vermekteler. Altyapıya da belirli bir kriterler getirilmeli, hocalar anlamında, denetlemeler anlamında, maçların takibi hakkında federasyonun da iyi takip etmesi gerekiyor. Deplasmanlara gidiyoruz, gittiğimiz deplasmanlarda denetleyici olmadığı zaman, sahalar değişiyor, hakemler yetersiz kalabiliyor, bizi ve rakibi denetleyen olmadığı zaman işiniz Allah’a kalıyor. Örneğin Eskişehir’e gittik, rakip öne geçti. Top toplayıcı yok, kalelerin arkası 300 metre, topa vuruyorsun, yola gidiyor. Böyle bir sahaya atmışlar bizi, neden, biz lideriz diye. Kulüplere iş düşüyor ancak federasyonun da sorumluluk alması gerekiyor diye düşünüyorum.

“PRO LİSANS BAŞRURUM VAR”

Görevim doğru oyuncu bulmak, yetiştirmek. Ben Boluspor Kulübü’nde yetiştim, altyapım burası, A takıma burada çıktım. Ailem ve çevrem burada, Yılmaz Özen olarak biliniyorsam, sebebi Boluspor’dur. Hiçbir zaman kimseye borçlu kalmayı istemeyen yapıdayım. Bana hangi görev verildiyse hak ederek yaptığımı düşünüyorum. Her zaman da görevimi namuslu ve dürüst yapmaya çalıştım ve yaparım. Pro lisansla ilgili başvurum var, onun sonucunu bekliyorum. Çocuklarımın ve ailemin doğru yetişmeleri açısından ilerleyen süreç nasip – kısmet belki şansımı denemek istiyorum. Özverili olarak Boluspor’a her zaman hizmet ettiğime inanıyorum. Zamanında Milli Takımlar için Fatih Terim tarafından çağırıldım, ancak Boluspor’un zor süreçlerinde buna iştirak edemedim. Son haftaydı Denizlispor maçı öncesiydi. O dönem benle çalışan Nedim hoca şu an Milli Takımlarda görev yapmakta. Futbolda acı-tatlı şeyler yaşanabiliyor. Öbür sene ise yönetim değişimi ile görevime son verildi. Ben her zaman görevimi layıkıyla yaptım, her zaman Boluspor’un başarılı olması, hem altyapıda hem de profesyonel anlamda Bolumuz için, spor için önemlidir.

Etiketler: