Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

E-KİTAP UYGULAMASI BAŞLADI

E-KİTAP UYGULAMASI BAŞLADI
Bolu İl Halk Kütüphanesi Müdürü Cemil Şahiner, Kültür ve Turizm Bakanlığınca; Türkiye’nin 81 ili ve 19 ilçesinde bulunan 100 halk kütüphanesi üzerinden okuyuculara 7 gün 24 saat ücretsiz hizmet verecek “e-kitap” uygulaması, Bolu Halk kütüphanesinde b


Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü öncülüğünde kitapseverlerin binlerce kitaba bir tıkla erişebilmesini sağlayan ve dünyada da hızla yayılan “e-kitap” uygulaması için önemli bir proje olduğuna değinen Şahiner; “Bakanlığımızın son günlerde gündeme oturan kütüphanelerden beklenti haline gelen bir e-kitap uygulamamız var. E-kitap uygulaması bakanlığımızca başlatılan denem aşamalı, ileriye dönük bir projedir. Bu projede kütüphane üyeleri kendileri kütüphaneden bir şifre ediniyorlar” dedi.

 

“KÜTÜPHANEDE 70 BİN KİTAP MEVCUT”

İl Halk Kütüphanesi Müdürü Cemil Şahiner şu anki kayıtlar doğrultusunda kütüphanede 70 bin kitabın mevcut olduğunu belirtti. Şahiner; “Bolu İl Halk Kütüphanesi olarak halkımızın hizmetindeyiz. Onların bizlerden talepleri olduğu sürece biz kendimizi yenilemeye ve hizmet etmeye hazırız. İl Halk Kütüphanesi şu anda merkezde bulunan tek kütüphanemizdir. İl Halk Kütüphanesinin yaklaşık 70 bin kitabi mevcuttur şu anki kayıtlarımıza göre. Bu kitaplarımızı övünerek söyleyebilirim ki büyük kesimi güncel kitaplardır. Bolu’da kitapçılarda bulamayacağınız pek çok kitabı biz okuyucumuzun hizmetine sunabiliyoruz. Kütüphanelerin belli kaynak noktaları vardır bunlardan bir tanesi de yerinde bütçe ile alımdır. Biz bu vesile ile İl Özel İdaremize ve ilgili yöneticilere teşekkür etmek istiyorum. Her yıl en az iki defa okuyucumuz için güncel kitaplar temin etmekteyiz. Şu anda da hala son parti kitabın teknik hazırlıkları sürüyor zannediyorum Aralık aynının sonuna doğru ve ya Ocak’ın ilk günlerinde sıfır kitaplar okuyucumuzun hizmetinde olacak” şeklinde konuştu.

 

“10 BİN RAKAMINI AŞACAĞIZ”

2019 yılına kadar üye sayısı hakkında planlama yaptıklarını dile getiren Şahiner; “İl Halk Kütüphanesi şu anda üye sayısını 10 bin’e taşıma noktasında. 9 bin 900’ün üzerinde bir üyemiz var zannediyorum bir hafta on gün içerisinde 10 bin rakamını aşacağız. Bundan 5 yıl önce yaptığımız bir planlamada 2019 da bu hedefe ulaşmayı amaç edinmiştik ama en az bir yıl önceden bu amaca ulaşmış olacağız. Bunlar aktif okuyucularımızdır. Aktif okuyucudan kastımız da en az bir yıl öncesinde bizden kitap alımı yapmış okuyucularımızdır. Yani 3 yıl, 4 yıl önce üye olmuş envanterimizdeki okuyucularımız bu envantere dâhil değildir” diye konuştu.

 

“KÜTÜPHANEMİZ 09.00-22.00 ARASI AÇIK”

Kütüphanenin mesai saatlerinde değişiklik yapıldığına dikkat çeken Şahiner; “Bakanlığımızın talimatı ile yeni bir uygulamayı oluşturduk, hizmete sunduk. Kütüphanemizin mesai saatleri çok uzun zamandır sabah 09.00 akşam 18.00 idi öğlen arası vermiyorduk. Cumartesi günlerinde ise nöbetçi personel esası olduğu için 09.00 – 17.00 hizmeti veriyorduk. Haftada bir gün Pazar günü kapalıydık. O kapalılık yine devam ediyor Pazar günü haftada bir gün olmak üzere. Cumartesi mesaisinde de bir değişiklik yoktur ama okuyucularımıza müjdelemek isterim ki; mesai günlerinde şu anda hizmetimiz 09.00 – 22.00’dir. Bu da kütüphaneden faydalanmak isteyenler için önemli avantajdır zannediyorum. Bunu ileri saat uygulamasının da kaldırıldığını düşünürsek okuyucularımıza büyük bir rahatlama getireceğini tahmin ediyorum” dedi.

 

“BİZİM FİZİKİ MEKÂNIMIZ HAZIRDIR”

Kütüphane Müdürü Cemil Şahiner, Dershanelerin kapatılması sebebiyle kütüphanede ders çalışma salonlarında hizmet verme noktasında bir görev üstlendiklerini ifade etti. Şahiner; “Kütüphanemizde şu anda basılı unsur oluşturulan bir yapı söz konusu. Biliyorsunuz ki dershanelerin kapatılması, ders çalışma salonlarının denetim altına alınmasıyla oluşan bir boşluğu doldurma görevi kütüphanemizin üzerindedir. Mesai saatlerimizin uzamasının bir nedeni de budur aslında. Fakat kütüphaneye olan bu yoğunluk kütüphane içerisinde fiziki mekânlarında düzenlenmesini zorunlu hale getirmiştir. Kütüphanemizde daha önce planlamaları yapılmıştı yerel yönetimlerle nispi oranla paylaşılmıştı bir serbest okuma salonunun yapı içerisinde oluşturulması projesi gündemimizdedir. Eğer bu konuda yerel yöneticilerimiz bize destek olurlarsa halkımız adına büyük bir ferahlama olacağına ve bizim de hizmetlerimizin kolaylaşacağını düşünüyorum. Çünkü bunu serbest kendi kitaplarıyla ders ve test usulü çalışan arkadaşlarımızın oluşturduğu kalabalık nedeniyle kütüphanemizin normal okuyucuları sıkıntı çekmektedir. Bu sıkıntı olayı ancak böyle çözülebileceğini düşünüyorum. Bizim fiziki mekânımız hazırdır. Bunun ötesinde yine iki yıldır kütüphanemize yatırım yapamamaktayız. Bunun farklı bir nedeni var. Bakanlığımız ile yürütülen iç mimari düzenleme çalışmaları kapsamında bir proje onaylandı, bakanlığın denetiminden geçti. Fakat mali boyutu, bütçesel kısmı temin edilemediği için uygulamaya koyamadık. Eğer zannediyorum bakanlık yine de belli bir sıralamada bunları yürütüyor, planlıyor. Bu planlama gerçekleşirse bolu halkına tabir-i caizse rüyalarında bile göremeyeceği bir kütüphaneyi inşallah hizmete sunmak bize nasip olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

“TÜRKİYE’DEKİ BÜTÜN KÜTÜPHANE KAYITLARINA ULAŞMAK MÜMKÜN”

Şahiner; E-kitap hizmetinden faydalanmak isteyen kütüphane üyelerinin, kütüphaneye kayıt oldukları esnada bir kullanıcı adı ve şifre edinmesi gerektiğini vurguladı ve sözlerine şu şekilde devam etti:  “Bakanlığımızın son günlerde gündeme oturan kütüphanelerden beklenti haline gelen bir e-kitap uygulamamız var. E-kitap uygulaması bakanlığımızca başlatılan deneme aşamalı, ileriye dönük bir projedir. Bu projede kütüphane üyeleri kendileri kütüphaneden bir şifre ediniyorlar. Bu şifre ile direkt arama motorları üzerinden Bolu İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü yazdıklarında buradan katalog tarama kısmına giriyorlar e-kitap uygulaması bölümünden anahtar kelimeleri diledikleri yazarın diledikleri kitaplarına ulaşım imkânını deniyorlar. Ancak şu andaki bu uygulama daha ziyade klasikleşmiş 100 temel eser, 100 temel eser türünde anonimleşmiş kitaplar üzerinden uygulama yapılıyor. Ben zannediyorum ki bakanlık çok güncek kitapları da bu uygulamaya dâhil etmek üzere çalışıyor.

 

Kütüphanelerin kullandığı otomasyon programının e-devlet üzerinden daha güvenli daha sağlıklı kullanıma açılması yönünde de bakanlığımızca çalışılmalar sürdürülüyor. Şu anda henüz başlatılmadı. Ama ben zannediyorum ki 2018 yılı içerisinde de e-devlet şifresiyle doğrudan Türkiye’deki bütün kütüphane kayıtlarına ulaşmak mümkün olacaktır. Takdir edersiniz ki araştırmacı okuyucularımız buraya gelmeden önce bir ön hazırlık yaparak buraya gelirlerse kitapların bilgileriyle ilgili olarak kütüphane içerisindeki yer kayıtları ile ilgili olarak bizim burada daha kısa sürede faydalı olabilmemiz tüm kitapları ulaştırabilmemiz mümkün olacaktır.”

 

“270 CİVARINDA SÜRELİ YAYINI OKUMA İZLEME İMKÂNI MEVCUTTUR”

Ayrıca Bolu İl Halk Kütüphanesi süreli yayınlar bölümü hakkında da bilgiler veren Şahiner; “Burada yerel gazetelerimizi yaklaşık 270 civarında bakanlıkça kütüphanemiz adına abone olunmuş süreli yayını okuma izleme imkânı mevcuttur. Aynı zamanda burası halkla ilişkiler birimidir yani üyelik işlemleri ve kütüphane ile ilgili değişik sorular burada yöneltilebilir görevli personelimize. Üyelik işlemlerinden hiçbir ücret söz konusu değildir. Kişi üye olduğu zaman üyelik kartını da biz kendisine takdim ediyoruz. Aynen bu esnada kişi dilerse şifresini alarak kütüphanemize gelmeden de kitapları ile ilgili işlemleri uzaktan halledebilir ya da kütüphane koleksiyonuyla ilgili taramalarda yapabilir. Çağdaş hizmetin olmazlarından biriside internet olsa gerek okuyucularımız kütüphane içerisinde gerek bizim cihazlarımızı kullanarak gerekse bireysel cihazlarını kullanarak kablosuz internet ağından da ücretsiz faydalanabilirler” ifadelerini kullandı.