Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“VATANDAŞLARIMIZI KETEM TIRIMIZA DAVET EDİYORUZ”

“VATANDAŞLARIMIZI KETEM TIRIMIZA DAVET EDİYORUZ”
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle yürütülmekte olan “Ulusal Kanser Tarama Programı” kapsamında ‘Mobil Kanser Tarama Tırı’, Gölyüzü Aile Sağlığı Merkezi önünde hizmet vermeye başladı. 28 Ağustos tarihine kadar tüm vatandaşlar tarama hizmetinden yararlanabilecek.

HABER: Aslı Akış

Mobil Kanser Tarama Tırı kanser taraması yaptırmak isteyen vatandaşlar için hizmet vermeye başladı. Mobil KETEM aracı Gölyüzü ASM önünde 28 Ağustos’a kadar ücretsiz olarak kanser taramalarınızı yaptırmanız için hizmet verecek. Ketem aracında 30-65 yaş arası tüm kadınların rahim ağzı kanseri taraması, 40-69 yaş aralığındaki tüm kadınlara mamografi çekimi, 50-70 yaş aralığındaki tüm kadınlar ve erkekler dışkıda gizli kan taraması yaptırabilecek.

İlimizde 2018 yılında KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi)’ne 5 bin 214 kişi, 2019 yılının ilk 6 ayında ise KETEM’e 2 bin 525 kişi başvuru yaparak kanser taraması yaptırmış ve şüpheli görülen taramalar sonucunda vatandaşlar Bolu Abant İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunan tarama sonrası teşhis merkezine yönlendirildi ve gerekli tedavilerinin başlanılmasına sağlanarak takipleri yapıldı.

Mobil Kanser Tarama Tırında yapılan kanser taramaları hakkında açıklamada bulunan Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzman Doktor Süleyman Özsarı; kanserin ön teşhisinin belirlenmesi konusunda dikkat çekerek; “Büyük çoğunluğu önlenebilir bir hastalık türü olan kanserle mücadelede ana hedefin kansere bağlı erken ölümlerin engellenmesiyle beraber kanser tanısı alanlarda yaşam oranlarının ve yaşam kalitelerinin arttırılması Sağlık Bakanlığımız ve müdürlüğümüzün hedeflerinden.

“ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”         

Bolu olarak kanser hastalarını ve kanserin ön teşhisinin belirlenmesinde büyük hizmetler vermekteyiz. Bunu da aile hekimliklerimiz ve KETEM üzerinden yapmaktayız. KETEM ilimizde merkez ünite dediğimiz Köroğlu devlet hastanemizin kalıcı konutlar kısmındaki yerinde vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Aile hekimliklerinde kanserin önlenebilir türleri ile ilgili erken teşhis sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.

“28 AĞUSTOS’A KADAR İLİMİZDE”

Kanser tarama tırının 28 Ağustos’a kadar hizmet vereceğinin altını çizen Özsarı; “Balıkesir il sağlık müdürlüğü ve Bolu il sağlık müdürlüğü iş birliği içinde kanser tarama tırımız 19 -28 Ağustos tarihleri arasında ilimizde olacak. Bizde Gölyüzü aile sağlığı merkezi önüne konuşlandırdık. Burada vatandaşlarımıza kanser taramalarını ve kanser işe ilgili bilgilendirmelerini yapıyoruz” dedi.

“KANSER TARAMALAR ÜCRETSİZ”

Açıklamasının sonunda kanser tarama tırında “Meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri taraması yapmaktayız” diyen Süleyman Özsarı, vatandaşlara KETEM tırına gelmeleri konusunda davette bulundu. Özsarı; “Bunlar ile ilgili herhangi bir ücret talebimiz yok. Tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz. 2018 yılı içerisinde aile hekimliği ve KETEM’de 5 bin 214 vatandaşımıza tarama yaptık. Bunlardan 164’ü Meme Kanseri, 151’ Serviks (rahimağzı) Kanseri ve 47 Bağırsak Kanseri şüphesi ile ileri tetkik için Bolu Abant İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanemize gönderdik. Bu sayılar aslında bir hayat demek, kişilerin sevdikleri ile beraber daha uzun vakit geçirmesi demek. Biz o yüzden vatandaşlarımızın özellikle bende bir şey yok deyip uzaklaşmasını istemiyoruz. Bir şey yok kelimesini biz kullanmak istiyoruz. O yüzden vatandaşlarımızın korkmamalarını, korkuların kanseri önlemediğini ve bu taramaları ücretsiz olarak yaptırmalarını öneriyoruz. Herhangi bir sıkıntı çıkarsa takiplerini de yapıyoruz.  Vatandaşlarımızı KETEM tırımıza davet ediyoruz. Bu tırın gelmesinde il sağlık müdürümüz Muhammed Emin Demirkol ve Balıkesir İl Sağlık Müdürümüzün katkılarından dolayı teşekkür ediyorum”  ifadelerini kullandı.