Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“NİYE BOLU BELEDİYESİNE BİZ TALİMAT VERDİK DEMİYORSUNUZ?”

“NİYE BOLU BELEDİYESİNE BİZ TALİMAT VERDİK DEMİYORSUNUZ?”
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Valiliğince yaylalarda çarpık yapılaşma ve izinsiz yapılara yönelik tespit çalışmalarının başlatılmasının ardından gerçekleştirilen yıkım kararına ilişkin Bolu Belediyesi başkanlık makamında basın toplantısı düzenledi. Başkan Özcan, yaylalardaki evlerin yıkılma karanının belediyeye ait bir karar olmadığının altını çizerek Bolu Valiliğinin talimatını gerekçe gösterdi ve AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın ve AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay’a da tepki gösterdi.

Haber: Aslı Akış

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, At yaylasındaki kaçak çitleri ve kaçak yapıları Bolu Belediyesi'nin yıktığını belirten Vali Ümit’in “Mücavir alan sınırlarında bu görev yasal olarak Belediyenindir. Bolu Belediyesi şimdiye kadar yapmadığı görevini yapıyor. Her kurum görevini vaktinde ve tam olarak yapmalıdır” söylemine istinaden konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Özcan; “Talimatlar bize valilikten geliyor. Valiliğin bu konuda bize talimat verme hakkı var, yerine getirmezsek de bizim hakkımızda yasal işlem yapma yetkisi var. Sayın valimiz olayı tüm detayı ile neden kamuoyu ile paylaşmıyor” dedi.

“SİYASİLERİN AMACI BELEDİYE İLE VATANDAŞI KARŞI KARŞIYA GETİRMEK”

Kaçak yapılarda gerçekleştirilen yıkımın Bolu Belediyesinin bir kararı olmadığına dikkat çeken Başkan Özcan;  “Bir süredir At Yaylasında yıkım işlemleri gerçekleştiriliyor. Muhtarlarımız bize geliyor, valiliğe gidiyor ve vatandaşlarımız ile siyasi partileri ziyaret ediyor. Bu işin neden kaynaklandığını öğrenmeye çalışıyor. Yaylarımızda ve meralarımızda kaçak yapılaşma ve uzun süredir devam eden işgaller var. Dolayısıyla bunu hiçbir şekilde tasvip edebilmek mümkün değil. Ben çok merak ediyorum, sayın Milletvekilimiz Arzu Aydın neden yalan söylüyor. Sayın AK Parti İl Başkanı neden yalan söylüyor. Sayın valimiz olayı tüm detayı ile neden kamuoyu ile paylaşmıyor. Siyasilerin amacı burada vatandaşla ile belediyeyi karşı karşıya getirmek. Diyorlar ki Bolu Belediyesi sizlerin evlerinizi çitlerini yıkıyor. Bu, Bolu Belediyesinin aldığı bir karar değil” şeklinde konuştu.

“YIKIM İŞLEMLERİ BELEDİYE VEYA ÖZEL İDARE TARAFINDAN YAPILACAK DENİLDİ”

Bolu Valiliğinden yayla evlerine ile ilişkin kararların içeriği hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Özcan; “İlk olarak 2018 yılının Aralık ayında yerel seçimden önce Bolu Belediyesinin davet edilmediği Bolu sınırları dahilinde kaçak yapılaşmayla mücadele toplantısı yapılmış. Hiçbir belediye başkanı davet edilmemiş. Yıkım işlemleri belediye veya özel idare tarafından yapılacak denilmiş. Sonra giderek yazıların dozajı artmaya başladı ve içeriği de tehdit içermeye başladı. Yapmazsanız sizin hakkınızda yasal işlem yapılacak denildi. 12 Mayıs 2020 tarihinde pandemi döneminde Bolu Valiliğinden bize bir yazı daha geldi; “Yaylalarda kaçak yapının önlenmesi ve yapılanların bertaraf edilmesi istenmişti. Şimdi bununla ilgili duyumlar artmaya başladı. Kesinlikle buna fırsat veremeyeceksiniz. Gereğini yapacaksınız. Aksi halde ben sizin hakkınızda yasal işlem yaparım” diyor sayın valim.

“İLGİLİ, YAZIDA TALİMAT VERİLMİŞ”

Daha sonra 17.11.2020 tarihinde bir yazı daha geliyor.  İlgili yazıda; “Kaymakamlar, belediye başkanları, il ve ilçe tarım orman müdürlükleri, çevre ve şehircilik il müdürlüğü, orman bölge müdürlüğü, il ve ilçe özel idare yetkilileri, kolluk birimleri ve muhtarlar başta olmak üzere tüm yetkili ve sorumlu kurumlar tarafından mera, hazine köy arazilerinin korunması, meralara kaçak inşaat yapılmasının önlemesi, yapılan kaçak inşaatların usulüne uygun olarak ve derhal yıkılarak işgallerin kaldırılması talimatı verilmişti. 25 Kasım’dan 25 Aralık’a kadar bu yıkımları gerçekleştirin gerçekleştirilmeyenler hakkında da suç duyurusunda bulanacağız” diyor sayın valim” ifadelerini kullandı.

“NİYE BOLU BELEDİYESİNE BİZ TALİMAT VERDİK DEMİYORSUNUZ?”

“Talimatlar bize valilikten geliyor” diyen başkan Özcan;  “Valiliğin bu konuda bize talimat verme hakkı var, yerine getirmezsek de bizim hakkımızda yasal işlem yapma yetkisi var. Valilik ‘Ben senden araç gereç istiyorum’ diyor belediye olarak. Göndermeme şansım var mı? Yok. Burada niye dürüst davranmıyorsunuz? Niye insanlara Bolu Belediyesi bu kararları alıyor diyorsunuz? Niye Bolu Belediyesine biz talimat verdik demiyorsunuz? Bu konu üzerinden niye bizleri yıpratmaya çalışıyorsunuz? Ben bunun cevabını merak ediyorum” dedi.

“AHMAKÇA ALINAN KARAR BİZİ SIKINTIYA SOKTU”

Özcan, 2016 yılında Bolu Belediye Meclisince alınmış bir kararı hatırlatarak, meraların ve yaylaların hiçbir zaman imara açılamayacağını kaydetti. Başkan Özcan;  “2016 yılında Bolu Belediye Meclisince ahmakça alınmış bir karar bizi sıkıntıya sokuyor. Köylülerden talep yok. Oy çokluğu ile alınmış bir karar. CHP’li üyelerin ‘Hayır’ oylarıyla alınmış bir karar. At yaylası dahil olmak üzere salıbeyler, çakmaklar vb. yayaları mücavir alana almışsın. Meraların ve yaylaların hiçbir zaman imara açılamayacağını bilemediniz mi? anayasada bu konuda yasaklayıcı hüküm olduğunu bilemediniz mi? hangi kafada aldınız bu kararı? Muhtarlarımıza talep edin biz mücavir sahadan çıkartılması için gerekli meclis kararını alalım dedik ama muhtarlarımızda maalesef bu konuda ikicikli davranıyor. Konunun doğrusunu bildiği halde köylüye doğrusunu anlatmıyor ve bizim yaylamızı mücavir sahadan çıkartın diye talepte bulunmuyor.

“BİZİM BU YAYLALAR ÜZERİNDE RANT İDDİAMIZ YOK”

Pazartesi günü belediye meclis toplantısında bu konuyu gündeme getiriyoruz. Bugün bolu belediyesinin mücavir sahasında bulunan bu yaylaların mücavir alandan çıkartılması için kararı alıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığına göndereceğiz. Bizim bu yaylalar üzerinde rant iddiamız yok. Rant amacıyla yapılmış akla mantığa uygun olmayan bir karar yüzünden Bolu Belediyesi bugün bu sıkıntıyı yaşıyor” diye konuştu.
Etiketler: bolu haberler