Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“İNSAN HAKLARI DOĞUŞTAN VERİLMİŞ HAKLARDIR”

“İNSAN HAKLARI DOĞUŞTAN VERİLMİŞ HAKLARDIR”
Bolu Valiliği tarafından, “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” dolayısıyla İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 71. yıldönümünde program gerçekleştirildi. Ayrıca, BAİBÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Dalar tarafından “İnsan Hakları Alanında Dünya’da ve Türkiye’de Yaşanan Gelişmeler” konulu konferans verildi.

Haber: Ömer Çetinaslan

Bolu İl Kültür Turizm Müdürlüğü Salonu’nda düzenlenen programa, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ömer Ersever, BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, BAİBÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Dalar, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 71. yıldönümü olan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle, Bolu Valiliği tarafından farkındalık programı düzenlendi. Programda, insan hakları ve önemi aktarıldı.

Program Saygı Duruşunda Bulunulmasının ardından İstiklal Marşının okunması ile başladı. Ardından ilk olarak Bolu Valisi Ahmet Ümit konuştu.

“İNSANLIK TARİHİNDE HİÇBİR ZAMAN SAVAŞLAR DURMAMIŞ”

Bolu Valisi Ahmet Ümit, insanlık tarihinin başlangıcından beri savaşların ve insan ölümlerinin devam ettiğini vurgulayarak; “Bugün 10 Aralık, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin yayınlandığı gün. Şair diyor ki; “Ey akıl sahibi insan, bil ki, bütün canlıların yegane hedefi, ne incinsin ne incitsin” kısacası herkes huzur ve mutluluk içinde olsun. Bir rivayete göre, insanoğlunun tarihinin başladığından bu yana hiçbir zaman savaşlar durmamış. Binlerce yıldır, sadece toplam 290 yıl savaş olmamış. Bu savaşlar süresince, insanoğlunun savaşlar için harcamış olduğu ekonomik değer, parayla tarif edilemiyor, dünyanın çevresindeki 40 bin 70 km’lik ekvator çizgisini 16 metre derinliğinde 50 metre genişliğinde bir altın kemer ile çevirirseniz eğer, bu altının değerinden daha fazla savaşlar için para harcanmış. Milyonlarca insan ölmüş” diye konuştu.

“TARİHİMİZDE YÜZÜMÜZÜ YERE EĞDİRECEK BİR OLAYIMIZ YOK”

Vali Ümit, tüm insanların yaşama hakkına sahip olduğunun da altını çizerek; “İnsan hakları denildiği zaman ne akla geliyor? Her insanın doğuştan itibaren sahip olduğu inanç özgürlüğü, seyahat özgürlüğü ve her şeyden önce yaşama özgürlüğü hakkı var. Diğerlerine sahip olabilmek için önce yaşamak gerekiyor. Ne yazık ki tarih boyunca hiçbir zaman savaşlar bitmemiş, savaşlar vasıtası ile insanların canı alınmaya devam edilmiş. Öyle bir dünyada yaşıyoruz. Bizim şanlı bir tarihimiz var. Tarihimizde, hiçbir zaman, yüzümüzü yere eğdirecek bir olayımız yok” şeklinde konuştu.

“SAVAŞLARIN SEBEBİ; İNSAN HAKLARININ İHLALİ”

Vali Ahmet Ümit’in konuşmasının ardından BAİBÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Dalar,  insan haklarının ihlalleri konusuna değindi. Dalar, insan hakları kabulünün tarihçesinden söz ederek, “İnsan hakları, insanoğlunun sahip olması gereken bütün hakları ifade eden kavramdır. Devletler, insan haklarının belirlenmesi konusunda önemli yükümlülüklere sahiptirler. Bu yükümlülüklerin birincisi; insan haklarını tanımak. Gerekli hukuk düzeyinde insan haklarını oluşturmak. Tanımamakla yetinmeyecek aynı zamanda bunları koruyacaktı. Uygulamaya geçireceklerdi ve her birini güvenceye bağlayacaklardı. İnsan haklarının uygulandığı takdirde, devletin hem ekonomik hem sosyal düzeyi sağlanmış olur. Aynı zamanda ciddi bir ekonomik ilerleme sağlanmış olur. İnsan haklarının uygulanmaması beraberinde bir takım problemlere yol açmaktadır. Nitekim,  1789’da kabul edilen Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi, bütün felaketlerin sebebinin insan haklarının uygulanmamasından ve ihlal edilmesinden kaynaklandığını belirtmektedir. Savaşların sebepleri, ekonomik çıkar çekişmelerinden ziyade insan haklarının uygulanmamasından kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“İNSAN HAKLARI DOĞUŞTAN VERİLMİŞ HAKLARDIR”

Dalar, tarihte doğu ve batı düşünürlerinin insan haklarını savunduğundan bahsederek, “Hem doğu hem de batı düşünürlerinin ifade ettikleri gibi; insan hakları, kişilere doğuştan verilmiş haklardır. Allah, insanı yarattığı takdirde onu haklarıyla birlikte yaratmıştır. Bir başkası gelip bu hakları kısıtlayamaz, özgürlüğünü elinden alamaz. Çünkü, bunu yaptığı takdirde, Allah’ın yarattığına müdahale etmiş olmaktadır. Doğuda Konfüçyüs dışında Mevlana, Yunus Emre, Salih Şirazi ve Bayezid-i Bestami gibi birçok islam düşünürü de bunu dillendirmiştir. Aynı zamanda batıdaki düşünürler de, özellikle Sokrates gibi, insan haklarının bu ilkeleri üzerinde durmuşlardır. Çünkü yaratılış ile birlikte hakların var olduğunu kabul etmektedirler. Bu sebeplerle insan haklarının ihlal edilmesi durumunda maalesef savaşlar kaçınılmaz olmaktadır” şeklinde konuştu.