Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“HESAP SORAN YOK”

“HESAP SORAN YOK”
Bolu Emek ve Demokrasi Platformu, intihar eden Tıp öğrencisi Enes Kara için düzenlediği basın açıklamasında, “Tarikat yurtlarında yanıyor, yakılıyor, başları kesiliyor çocuklarımızın! Hesap soran yok!” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Enes Kara, cemaat yurdunda yaşadığı sıkıntıları anlattığı bir video yayımlayarak, hayatına son verdi. Kara’nın intiharının ardından Bolu Kardelen Meydanında bir araya gelen Bolu Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri basın açıklaması yaptı.

Platform adına basın açıklamasını öğrenci Emre Tepe okudu. Enes Kara gibi milyonlarca gencin gelecekten umudunu kestiğini dile getiren Tepe, “Bizler biliyoruz ki Enes Kara bugünden ve gelecekten umudunu kesen milyonlarca gencimizden sadece bir tanesi. Enes’i yaşama sevincini tüketerek hayattan koparan, ekonomik nedenlerle ve aile baskısıyla, kamunun her alanında muteber kimlik olan müritlik üreten tarikat ve cemaat karanlığıdır. Bu karanlığın asıl mimarı da gerici sermaye düzenidir” dedi.

“DEVLET BARINACAK YURTLAR YAPMAK ZORUNDADIR”

Barınma hakkının temel bir hak olduğuna dikkat çeken Tepe, bu hakkın devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirterek, “Eğitim ve Barınma en temel insan ve yurttaşlık hakkıdır. Bu hak, en temel ihtiyaçlarımızdan, asgari ücretten dahi gerektiğinde zor kullanarak yurttaşlarından vergi toplayan devletin sorumluluğundadır. Sosyal bir devletin görevi eğitim çağında her yurttaşa güvenli, sağlıklı bir ortamda barınacak yurtlar yapmak zorundadır. Gelinen noktada devlet bu sorumluluğunu piyasaya ve tarikatlara devretmiştir. İktidar, kamunun tüm kaynaklarını,  hazine garantili, döviz taahhütlü projeler için akıl almaz garantilerle 20 -30 yıl ödensin diye bir avuç sermaye peşkeş çekmektedir. Koca ülkeyi şantiye çukuruna çeviren iktidar ülkenin geleceği olan gençlerine barınacak yurt yapmak yerine, sırtlarına hazine garantilerinin borçlarını yüklemektedir” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIN TECAVÜZÜNE HAYÂSIZCA SİPER OLUNUYOR”

Cemaat ve tarikat yurtlarında olumsuz durumlar yaşandığını dile getiren Tepe, “Bir avuç sermayeyi semirten, milyonları geleceksizliğe mahkûm eden bu düzen itaat istiyor, biat istiyor, şükür bekliyor! Bu nedenle tarikat ve cemaatlere ne istiyorsa veriyor! Ruhsatsız, denetimsiz tarikat yurtlarına mahkûm edilen yoksul çocukların tecavüzüne, istismarına ruhsal ve fiziksel her türlü şiddete rağmen ‘bir kereden bir şey olmaz’  denip hayâsızca siper olunuyor. Tarikat yurtlarında yanıyor, yakılıyor, başları kesiliyor çocuklarımızın!  Hesap soran yok! Üniversitelerine, kurumlarının kapısına kilit vuran iktidar, her şeye rağmen cemaatlerin, tarikatların kapılarını sonuna kadar aralıyor. Kamunun kaynakları,  imkânları iktidar eliyle aktarılıyor” diye konuştu.

Enes Kara’nın verdiği mesajların Türkiye’deki milyonlarca insana ses olduğuna vurgu yapan Tepe, “Diyor ki Enes ; bu ülkede aklınla, emeğinle, çalışarak bir yere gelebileceğimi sanmıyorum. ‘Bu ülkede gençler yurtdışına gitmek istiyor, bunu herkes görüyor’ diyor. Hekimlik yapabilmek için 10 yıl okuyacağım ama insanca çalışıp, insanca yaşayamayacağım. İş bulmak için ‘birinin adamı’ olacaksın. Enes milyonların sesi, çığlığı oldu… İstemediği okullarda okutulan, istemediği yurtlarda barınan, barınmaya mecbur bırakılan, nefes alamıyorum diyen milyonların. Emeğin, alın terinin, liyakatin değil cemaatlerin, derneklerin torpil listelerinin, yurttaşlığın değil müritliğin makbul olduğu mülakat düzeninden bıktık diyen milyonların, İnsanca çalışmak ve insanca yaşayacak iş, aş ekmek, onurlu bir gelecek isteyen milyonların. Eşit ve özgür bir gelecek isteyen milyonların… Laikliğin nasıl yaşamsal bir talep olduğunu haykıran milyonların… İnsanların vicdanlarına hükmetmeye çalışan  bu gerici karanlık düzene yeter diyen  milyonların…” kelimelerini kullandı.

“TOPLUMA YAPTIĞIN UYARIYI GÖRÜYORUZ”

Verilen mesajı anladıklarını ifade eden Tepe,  “Ve diyor ki Enes, ‘Umarım beni anlıyorsunuzdur.’  Seni anlıyoruz! Sesini bize veda ederken duymanın tarifsiz kederi ve üzüntüsüyle anlıyoruz. Başka nefesler tükenmesin diye tüm topluma yaptığın uyarıyı görüyoruz. Çünkü sen de biz de biliyoruz bu olay münferit değil .. Bu organize bir kötülük, anlattığın memleketin hikâyesi... Seni hayattan koparan sorumluları tanıyoruz… Eğitimin, barınmanın, sağlığın en temel haklarımızın mücadelesi sözüyle… Herkesin işinin, aşının en çok da umudu olması için, kadınların, çocukların, gençlerin umudunu tüketen, hayattan koparan bu karanlığın son bulması için eşit ve özgür bir gelecek için, laiklik için, emeğin hakkı için mücadele sözüyle… Güzel kardeşim” şeklinde konuştu.

Basın metninin okunmasının ardından açıklama sorunsuz şekilde sona erdi.
Etiketler: bolu haberler