Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“ÇÖZÜMLER ÜRETİLMESİNİ İSTİYORUZ”

“ÇÖZÜMLER ÜRETİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Bolu Mudurnulular Derneği tarafından Mudurnu ve Bolu’nun sorunlarının dile getirildiği bir basın açıklaması yapıldı. Mudurnulular Derneği Başkanı Celalettin Çelebi tarafından yapılan açıklamada çözüm önerilerinde bulunuldu.

Haber: Ömer Çetinaslan

 Bolu Mudurnulular Derneği Başkanı Celalettin Çelebi, Mudurnu yolu, Mudurnu Devlet Hastanesi, Mudurnu’daki tavuk çiftlikleri, otopark sorunu ve TOKİ’ler gibi birçok konuda sorun olduğunu dile getirdi. Çelebi ayrıca, Bolu genelinde de birçok sorun olduğunu söyledi.

 Bolu Mudurnulular Derneği Başkanı Celalettin Çelebi açıklamasında şunları kaydetti:

 “MUDURNU YOLUNUN YAPILMASI ÜLKEMİZ İÇİN YARARLIDIR”

Mudurnu yolu, on yıllardır yapılamayan bir yol. Biz, boğaza tüp geçit yapan, asma köprüler yapıp kıtaları birbirine bağlayan, granit dağları delip tüneller yapan bir ülkeyiz ama ne hikmetse Mudurnu yolu yapılamıyor. Mudurnu yolu ulusal bir yoldur,  Göynük, Beypazarı, Nallıhan, Ankara, Taşkesti ve İstanbul yolu buraya bağlıdır. Bu yolun yapılmasında ülkemiz ve bölgemiz için büyük yararlar vardır.

 “MUDURNU DEVLET HASTANESİ YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ”

Mudurnu Devlet Hastanesi yılan hikâyesine döndü. Sen, ben derken on yıllar geçti. Şu an hastane inşaatı başladı ama yer konusu bizce çok yanlış. Onca yer varken Mudurnu’nun en dar bölgesinde kayaları dağı kırarak çalışma yapılıyor. İleride park sorunu çıkacak, Hastaneyi büyütme olanağı yok.

 “MUDURNU’DA KÜMES YAPIMINA YASAK GETİRİLMELİ”

Bilindiği gibi Mudurnu tavukçuluğun başkenti.  Mudurnu’muzda 72 köy var, her köyde  onlarca kümes var. Ayrıca büyük şirketlerin yüzlerce milyon kapasiteli kümesleri var. Artık Mudurnu bunca yükü kaldıramamaktadır. Ekolojik olarak Mudurnu bitme noktasına gelmiştir.

 “MUDURNU’DA KÜMES ATIKLARI VE YER ALTI SULARI BÜYÜK SORUN”

Mudurnu’da kümes atıkları kendi başına bir sorun. Çevresel ve ekolojik olarak Mudurnu topraklarının, yer altı sularının ve üst flora’nın yok olması an meselesidir.

“MUDURNU’DA TERMAL SU VE KAPLICALAR DEĞERLENDİRİLMELİ”

Mudurnu Babas Kaplıcası ile ilgili çalışmalar yapılması Mudurnu Termal sularının değerlendirilmesi, mevcut kullanılmayan otelin akıbetinin ne olacağı belirlenmeli.

Mudurnu Termal sular bakımından çok zengindir. Babas kaplıcaları yüzyıllardır şifa merkezi olmuş, son yıllarda yapılan tesisler çürümeye yüz tutmuş, bakımsız, temizlik ve hijyen yok bir halde Mudurnu’nun yüz karası olmuş diyebiliriz.

 “MUDURNU’DA TURİZM ÇALIŞMALARI ÖN PLANA ÇIKARILMALI”

Mudurnu Tarih, Kültür, Doğa, İnanç ve termalin olduğu dünyadaki ender kentlerdendir.

Mudurnu mimarisi eski konaklar evler içinde oturan olmadığından dolayı veya doğal nedenlerde dolayı yok olmaktadır. Bir an önce kinin olduğu düşünülmeden 230 bina onarılmalıdır.Mudurnu tarih boyunca ilim, irfan, bilim ve inanç merkezi olarak Halveti inancının en yoğun olduğu yerlerden olmuş,  Osmanlı devletine uzun yıllar hizmet etmiştir.

MUDURNU’DA OTOPARK SORUNLARI

Mudurnu’da otopark sorununun çözümüne dair birçok yöntem var. Pazar yerinin düzenlenebilir ve itfaiye meydanında çalışmalar yapılabilir.

“AİLELER GELİRLERİNİ TOKİ’YE YATIRIYOR”

Mudurnu,  5000 nüfuslu bir kent ama 4. TOKİ yapıldı. 1200’e yakın daire var, insanlar buralara taşınıyor, Mudurnu merkezdeki evler boşalıyor. Aileler gelirlerini TOKİ’ye yatırıyor, harcayacak para kalmıyor. Esnaf ve üreticiler zor durumda.

Celalettin Çelebi, açıklamasının devamında Bolu’nun da genel olarak birçok sorunu olduğunu ifade ederek; “Bolu da Abant, Yedigöller, Gölcük, Aladağlar, Kartalkaya gibi yerleri milyonlarca ziyaretçi geliyor. Ziyaretçilerin Bolu şehir merkezine uğramaları, dolaşmaları için cazibe merkezleri oluşturulmalı, müze ve yerel aktiveler gibi.

“BOLU’DA ŞEHİR İÇİ AĞAÇLANDIRMA VE OTOPARK”

Bolu’da, özellikle İzzet Baysal Caddesi’nde birçok yabancı ağaç var. Bölgemize özel; ., Alıç, Kızılcık, Bolu fındığı (Fısda fındık) ağaçların dikilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bolu’ya gelen ziyaretçiler şehir merkezine giremiyor. En azından Kızılay Parkı’na katlı otopark yapılarak bu sorun hafifletilebilir. Otoparklar yer altına alınabilir. Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, meteoroloji, orman işletmesi bölgesi yeniden planlanabilir. Anıtpark da bu plana dâhil edilebilir. Daha önce böyle bir çalışma yapılmıştı.

“MİLLİ PARKLAR BOLU HALKINA İNDİRİMLİ OLMALI”

Bolu’daki milli parklara Bolu halkı gidemiyor. Biliyorsunuz ki araç girişleri 18 TL. En azından Bolu halkına %50 indirimli olmasını istiyoruz. 14 plakalı araçlara %50 indirim yapılması Bolu halkının yararına olacaktır.

“İZZET BAYSAL CADDESİNDE YER DÖŞEMELERİ SABİTLENMELİ”

İzzet Baysal Caddesi’nde kenarlardaki mermerler kaldırılmalı, sabit yer döşemeleri konmalıdır. Bir yağmur yağdığında ortalık vıcık vıcık oluyor. Bolu Belediyesi’nin buna bir çözüm üretmesini istiyoruz.

“YENİ TARIM POLİTİKALARI BELİRLENMELİ”

Organik pazarlara hitap edecek Bolu’ya has bir tarım politikası belirlenmeli. Salep, doğamızda bolca bulunan bir bitkidir. Bunun tarımının Bolu’da yapılabileceğini düşünüyoruz. Salep, pazar sorunu olmayan bir bitkidir, masrafsız, ilaç istemiyor, su sorunu yok çünkü kış mevsiminden sonra oluyor, mayıs ayında hasat yapılıyor. Bakan yardımcısı Sayın Fatih Metin Bolulu olmasından dolayı Bolumuz tarım yönünden çok şanslı.

KÖYLERDEKİ ÇÖP SORUNU

Her köye çöp toplama sistemlerinin kurulabilir, çevrecilik ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Bolu Özel İdaresi belediyelerle ortak çalışma yapabilir. Köylerdeki evsel atıkları hayvanlar tüketiliyor ama geri dönüşüm atıkları çevresel sorunlara yol açmaktadır.  Plastik poşetleri hayvanlar yiyor ve ölüyor. Bu konuda yılda onlarca olay yaşanmaktadır.

Bunlar tartışılarak araştırılarak halkın yararına çözümler üretilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.