Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“Bolu’nun çocuk işçi sorunu yok”

“Bolu’nun çocuk işçi sorunu yok”
Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla, İşkur Bolu İl Müdürü İsmail Yalçın ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit, çocuk işçiliği ile mücadele konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.

Yalçın ve Koçyiğit, Bolu’da çocuk işçilik konusunda sorun olmadığını ancak, vatandaşların dilendirilen çocuklara para vermemesi gerektiğini ifade ettiler.

MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu İşkur Müdürlüğünde yapılan basın açıklamasına Bolu İşkur İl Müdürü İsmail Yalçın ve Aile ve Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit katıldı.

Burada ilk açıklamayı yapan İşkur Bolu İl Müdürü İsmail Yalçın, çalışmaların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü olarak koordineli olarak yürütüldüğünü ifade etti. Yalçın, “Dünyada olduğu gibi ülkemizin de önemli sorunlarından biri, çocuk işçiliği ile mücadeleler konusunda bugün, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla birlikteyiz.

Çocuk işçiliği ile mücadele konusu, bakanlığımızın himayesinde yürütülen bir çalışma. 2023 yılı hedeflerimizden birisi de; Türkiye’de çocuk işçiliğini sıfıra indirmek. Bu konu ile ilgili bir stratejik plan hazırlandı. Bakanlığımız, bu plan çerçevesinde faaliyetlerini yürütüyor. İlimizde de bu faaliyetleri bakanlığımıza bağlı il müdürlükleri olarak başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü olarak koordineli olarak yürütüyoruz.” diye konuştu.  

“Dilendirilen çocuklara para ve menfaat vermeyin”

İsmail Yalçın şöyle devam etti; “İlimizde çocuk işçiliği ile ilgili çok önemli bir problem yok. Özellikle tarım işçiliği ile ilgili sorununun olmaması, çocuk işçiliği ile ilgili problemi büyük bir oranda ortadan kaldırıyor. En büyük sorunumuz; sokakta dilendirilen çocuklar. Şunu ifade etmek istiyorum; Lütfen sokakta ‘dilendirilen’ çocuklara para ve menfaat vermeyin. Çocukların istismarına sebep olmayın. Çünkü onlar dilendirilip, onların sırtından para kazanılıyor. Ülkemiz, bütün mağdurlarına ve çaresizlerine bakabilecek güce sahiptir.”

Yalçın’ın ardından Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit açıklamalarda bulundu. Devletin tüm imkanları ile çocuklar için yapılması gerekenleri yaptığını ifade eden Koçyiğit, şöyle konuştu; “Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak, özellikle sokakta dilendirilen çocuklarla ilgili bizim çalışmalarımız var. Vatandaşlarımıza şunu söylemek isterim; çocuklara, özellikle dilenen çocuklara lütfen para vermeyiniz. Para verdiğinizde, aileler bunu bir gelir kapısı olarak görüyorlar, çocukları sürekli sokaklara salıyorlar, bunların üzerinden rant elde ediyorlar. Ama çocukların geleceklerini çalıyorlar. Bakanlığımız hamdolsun, devletimiz bu konuda çocuklarla ilgili yapılması gereken bütün imkanları seferber etmiş durumdalar. Sosyo ekonomik destek verdiğimiz ailelerimiz var. Bizim geçen yıl, sokakta dilendirilen çocuklarla ilgili tespitlerimiz oldu. 18 tane aileyi biz, bu konuda hem bizzat çocukların evlerine gidip inceleme yaparak, çocukların maddi imkansızlıklar içinde olup olmadıklarını tespit ederek, sosyo ekonomik olarak da onları destekledik. Destek vermeye de devam ediyoruz. Bunu sekteye uğratan tek unsur, sokakta mendil satan, dilenen, onlara acıyarak ne olacak 1 TL verelim demekle iyi bir iş yapıyoruz algısı bizlerde oluşuyor ama asla çocuklara iyilik yapmıyoruz. Devletimiz bu konuda bütün hizmetlerini seferber etmiş durumda. Bizim sosyal hizmet merkezimizde ASTEP personellerimiz var, hane hane geziyorlar. Ev ev geziyorlar, tespit ettiğimiz çocukların ailelerini tek tek ziyaret ediyorlar, onlarla ilgili çalışma yapıyorlar. Ekonomik yetersizlik içinde olan ailelere biz bir yıl, bazen iki yıla varan zaman dilimleri içinde yardımlar yapıyoruz. Yeter ki, çocuklarımızı çalıştırmayalım. Sokaklarda dilendirmeyelim, çocuk işçiliğinin önüne geçelim bunu yalnızda bizim Aile Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak tamamen ortadan kaldırmamız mümkün değil, bunu hep beraber yapacağız. Basın, STK’lar, farkındalık yaratacak ki, bu sorunu hep beraber el birliği ile ortadan kaldıralım.

Çocukların geleceklerini çalmayalım, çocuklar çocuk gibi büyüsünler. Gelecekte hiç kimse ezik bir hayat içinde olmasın, aileler de gerçekten sosyal yönü ile de ekonomik yönü ile de bir yetersizlik içindeyse, çocuğumu çalıştırmak zorundayım diyorsa, bizim devlet olarak kapımız açık. Bize müracaat edin, biz desteklerimizi, hizmetlerimizi size aktaralım, sizlerle birlikte çalışalım ama asla çocuklarımızın gelecekleri ile ilgili onların hayatlarından en güzel anlarını çalmayalım.”