Haber: S.Sevgül Kaba
Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Fatma Kubilay, “Sürekli olarak özel günlerde sesler yükseliyor. Fakat sonra her şey ne yazık ki kabul edilen normale dönüyor. Aslında böyle olmamalı arkası gelmeli” dedi.
6284 SAYILI YASAMIZ PEK ÇOK KONUDA YETERLİ AMA UYUGULAMADA SIKINTI VAR
Avukat Fatma Kubilay, 6284 sayılı yasanın pek çok konuda yeterli olduğunu fakat uygulamada sıkıntı olduğunu belirterek ” Uygulamada en büyük sıkıntı kolluk amiri tedbir kararı verdikten sonra mahkemelerin onaylaması noktasıdır. Örnek olarak , mahkeme şiddete maruz kalmış bir kadına evin tahsis edilmesi tedbir kararını vermiş ama kolluk amirince verilen uzaklaştırma kararı onaylanmamış işte o zaman evin kadına tahsis edilmesinin bir anlamı kalmıyor. Kişinin telefonla aramaması ve rahatsız etmemesi diye bir tedbir kararı varsa seni seviyorum yada ben eve gelmek istiyorum diye mesaj bile atması bence tedbire aykırılıktır. Çünkü karşı taraf mesajla ve arayarak rahatsız ediyor. Bu durumun tedbire aykırılık olarak kabul edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çoğunlukla bu olaylar uygulamada tedbire aykırı bir durum olarak kabul edilmiyor.” ifadelerini kullandı.
EN BÜYÜK SIKINTILARDAN BİRİ EĞİTİM MADDELERİNİN YASAL DÜZENLEMELERE KOYULMAMASI
Fatma Kubilay, anaokullarından itibaren tüm müfredatlar da toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında derslerin verilmesi gerektiğini ve uzmanlarca hazırlanan kaynaklarla birlikte çocuklara verilmesini , özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim müfredatına koyulması noktasında düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.
KADIN KONUK EVLERİ ARTTIRILMALI VE REHABİLİTE MERKEZLERİ KURULMALI
Kubilay, kadınların korunması noktasında konuk evlerinin arttırılması gerektiğini ve acımasızca şiddet uygulayan kişilerin rehabilite merkezlerinde tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayarak” Acımasızca saldırı uygulayan kişilerin rehabilite merkezlerinde tedavi edilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu şiddetin neden gerçekleştiği bunun arkasında ne olduğunun araştırılması ve tedavi edilmesi gerekiyor. Şiddet sadece fiziksel değil psikolojik olarak çok fazla uygulanıyor. Kadınları koruma noktasında kadın konuk evleri daha fazla arttırılıp geliştirilebilir. Kadın konuk evleri ve şiddet önleme merkezlerinin her ilde olması gerekiyor. Şiddet önleme merkezlerinde psikolojik , ekonomik ve hukuki konularda kadınlara yardım yapılıyor. Şiddet önleme merkezlerinde çalışan personellerin arttırılması gerekiyor. Özel güvenlikle birlikte bence kolluk gücünün de orada merkezde olması gerekiyor. ” dedi.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KESİNLİKLE UYGULANMALI
Avukat Fatma Kubilay, İstanbul sözleşmesinin kesinlikle uygulanması gerektiğini söyleyerek ” Türkiye Cumhuriyeti Devleti İstanbul Sözleşmesine ilk imza atan devlettir. İstanbul Sözleşmesine göre bu sözleşmeyi imzalayan devletin her türlü şiddetin önlenmesi konusunda devletin tüm kurumlarıyla gerekli önlemleri alması ve yasal düzenlemeleri yapması gerekiyor. Devlet tüm kurumlarıyla koordine bir şekilde çalışarak şiddet önlenecek ve zaman içinde artışı da azalacaktır.” ifadelerini kullandı.
Fatma Kubilay , 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün önemine değinerek” Kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortan kalktığı kadının birey olarak var olduğu özgürlüklerinin kısıtlanmadığı şiddetin ve istismarın önlendiği bir ülke istediğimizi belirtiyorum ve mücadeleye devam diyorum . Tüm ülkelerden önce bize bütün haklarımızı veren Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla ve minnetle anıyorum” dedi.