Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Murat, hayvan pazarında incelemelerde bulundu

Murat, hayvan pazarında incelemelerde bulundu


İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, beraberinde müdürlük personeli ile Kuruçay Mevkiinde bulunan hayvan pazarında incelemelerde bulundu.

Kurban Bayramı öncesinde Kuruçay Mevkiinde bulunan hayvan pazarında incelemelerde bulunan Bolu İl Tarım Müdürü İzzet Murat, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılan çalışmalardan bahsetti. Murat, “Hayvan pazarında hareketlilik daha yeni yeni başlıyor. Arife günü daha yoğun olmasını bekliyoruz. Biz de burada ekip olarak yer alıyoruz. Hem belediyeden hem bizden görevli veteriner hekim arkadaşların nezaretinde gelen hayvanlar, kulak küpeleri, pasaportu, sevk raporları var mı yok mu? Bunlar kontrol ediliyor. Onlara bakılıyor. Genel itibariyle bir şikayet olursa hayvanların sağlığı ile ilgili onları arkadaşlar değerlendiriyor. Bu anlamda pazara uygun mevzuata uygun hayvanların satışa sunulması için azami gayret sarf ediyoruz. Hem biz il müdürlüğü olarak hem belediye, hem de mezbaha işleten firmanın görevlileri ile beraber. Amacımız, vatandaşımızın belgeli hayvan almasını sağlamak, kayıt dışı bir hayvan alınmamasını temin etmek. Bu anlamda da görevli arkadaşlarımız bayramın birinci ve ikinci gününe kadar görevli olacaklar. Hem kesim sırasında görevli arkadaşlarımız olacak, kesim yapılan yerlerde, hem de satış sırasında görevli arkadaşlarımız olacak. Kurban hizmetleri komisyon başkanlığı var. Bu komisyonun marifeti ile kontroller, denetimler devam etmiş olacak. Belediye burayı satış yeri olarak belirledi, hayvanlar burada satılıyor. Belediye mezbahasında da kesim yapılacak. Bu anlamda vatandaşlarımızdan gelebilecek her türlü, istek, şikayet, talepleri kurban komisyonu marifeti ile değerlendirilecek. Komisyon bu konuda yetkili. Bir ekip kuruldu bizden de görevliler var, bayram boyunca bu görevliler olacak. Böyle bir şey olduğunda arkadaşlarımız yerine gidip müdahale edebilecekler.” diye konuştu. 

“Vatandaşlarımız kestikleri hayvanları bildirmeli “

İzzet Murat, kurban kesecek vatandaşların, kestikleri kurbanın küpe numarasını müdürlüğe bildirmelerini istedi. Kesilen hayvanların sistemden düşüleceğini söyleyen Murat, “Bizim talebimiz, vatandaşın kurban kestiği yerlerde atıklarını çevreye atmamaları, bırakmamaları. Belediye de uyardı. Bu bir evsel atık değil, hayvansal atık. Bunları normal evsel atıkların bulunduğu çöp alanlarına bırakılmaması lazım, çevre sağlığı açısından, insan sağlığı açısından bu önemlidir. Mezbaha haricinde kesim yapacak olan vatandaşların, kestiği hayvanların kulak küpe numaralarını, muhtarlar veya kendileri aracılığıyla bizlere bildirmeleri. Bu hayvanları sistemde kesildi diye düşmemiz lazım. Resmi kesim yerlerinde bunlar düşülecek ama diğer bireysel kesim yapılan yerlerde veya toplu kesim yapılacak bazı yerlerde, kesilen hayvanların kulak küpe numaralarını biz il ve ilçe müdürlüklerine getirmelerini istiyoruz. Bu vesile ile vatandaşlarımızın il müdürlüğü olarak kurban bayramlarını tebrik ediyoruz.” dedi.

Sevksiz gelen hayvan sahibine ceza

Sevk olmadan hayvan naklinin cezai müeyyidesi olduğuna dikkat çeken Murat şöyle devam etti; “Bir hayvan sevksiz gelmişse, küpeli bir hayvan ama sevksiz gelmişse, bunun bir cezai müeyyidesi var. Hayvan genellikle bakıldığında sağlık açısından bir sorun yoksa, ilgilisine uygulanan mevzuatın verdiği bir ceza var. Hayvanın pasaportu vardır, sevki yoktur böyle bir ceza alır. Hayvanların küpeli olmalarına dikkat edelim, küpesiz hayvan kesinlikle olmamalı. Hem pazara girmemeli, küpesiz hayvanı da vatandaşımız almamalı. Küpe düşmüş olabilir ama yanında pasaportu vardır, pasaportla o bilgiler teyit edilebilir buna bakılmalı. Yine bizim bakanlığımızın uygulamaya koyduğu bir sistem var. Kurbanla ilgili ve kurban haricinde kullanılabiliyor. Mobil telefonlara indirilebilen bir sistemdir. Kulak küpe numarası sisteme girildiğinde o hayvanın cinsi, ırkı, yaşı, bilgileri çıkabiliyor. Buradan da vatandaşlarımız teyit edebilirler, ilgili sisteme direkt kendisi giriş yaptıktan sonra kulak küpe numarasını sisteme girerek hayvanın gerçekte görünen hayvanla sistemdeki hayvan aynı mı diye. Gerçekte hayvanın ırkı farklı olabilir, yaşı farklı görünüyor olabilir, cinsi farklı olabilir, cinsiyeti farklı olabilir. Bunları oradan teyit edebilirler. Benzer bir durumla karşılaştıklarında pazarda görevli veteriner hekim arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızdan her türlü bilgiyi ve desteği alabilirler.”