Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

SGK'dan fazla primleri geri alma hakkı

SGK'dan fazla primleri geri alma hakkı
Maaşı yüksek olan veya birden fazla işte çalışanların sigorta primleri, kanunla sınırlandırılan prime esas kazancın üst limitini aşabiliyor. Bu kişilerin SGK'ya fazladan ödedikleri primleri geri alma hakları var.

SGK talep üzerine 1 ay içinde parayı ödüyor. SGK, aldığı uzun vadeli sigorta primlerinin, yaşlılık aylığı bağlayamadığı kısmını geri iade ediyor. Tavanı aşan kısmın tamamının sigortalı hissesi çalışana ödenebiliyor. Fakat tavanı aşan kısmın işveren hissesi geri verilmiyor. Geri verilen primler için ayrıca gecikme cezası ve gecikme zammı ile faiz hesaplanmıyor..

Ayrıca SGK'dan ödenen primleri alabilmenin diğer yolu da Yaşa takılıp emekli olamayanlar için geçerli.  yaş şartını doldurmasına rağmen prim ödeme gün sayısını ya da sigortalılık süresini doldurmayan çalışanlar, ödedikleri primleri SGK’dan topluca geri alabilirler. 

KİMLER YAŞLILIK TOPTAN ÖDEMESİ ALABİLİR?
* Belirli yaşı tamamlamış, belirli süre prim ödemiş, belirli süre sigortalı çalışmış olanlar.
* İşçi statüsüyle çalışanlar için işten ayrılmış ve çalışmıyor olmak.

* Memurlar için işten ayrılmış olmak.
* Bağ-Kurlu’lar için işyerini kapatmış ya da devretmiş olmak.
* Yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartı doldurulmuş olsa bile malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayanlar.

*Yaş şartını doldurmasına rağmen prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi emeklilik aylığı bağlanmasına yetmeyen çalışanlar, SGK’ya ödedikleri primleri topluca iade alabiliyor.